Moeten we vrezen voor rellen tijdens EK voetbal?

Tijdens het WK van 2022 kwamen ook bij ons 'feestende' Marokkaanse supporters op straat, met alle gevolgen van dien. Shutterstock

Veiligheid

Moeten we vrezen voor rellen tijdens EK voetbal?

Pieter Keuppens

Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland staat voor de deur. De Duitse ordediensten hebben zich grondig voorbereid uit angst voor terreur en hooliganisme. Tijdens het WK van 2022 kwamen ook bij ons ‘feestende’ Marokkaanse supporters op straat, met alle gevolgen van dien. Moeten we opnieuw vrezen voor gelijkaardige scenario’s in onze grootsteden?

In 2022 keerden relschoppers uit de groep Marokkaanse feestvierders zich zowel in Antwerpen als in Brussel tegen de politie. Ze staken afvalcontainers in brand en bekogelden de ordediensten met stenen. De onlusten resulteerden in meer dan 100 arrestaties in beide steden. De vraag is nu of de onregelmatigheden uit 2022 een precedent hebben geschapen voor andere allochtone gemeenschappen om op dezelfde wijze van voetbal een feest te maken tijdens het komende EK.

Amok in Brugge

In september 2023 kwam het reeds tot rellen voor een Europese match tussen Club Brugge en het Turkse Besiktas. Destijds bevonden 1.500 Turkse fans zich in de Brugse binnenstad. De ordediensten hadden vooraf aanwijzingen dat niet iedereen enkel aanwezig was voor voetbalplezier. Velen hadden geen ticket op zak, maar wel een bivakmuts. Een confrontatie met de politie resulteerde in 27 gearresteerde Turkse hooligans.

Duitsland neemt alvast maatregelen om de veiligheid te garanderen en rellen te voorkomen. Zo kan de Duitse politie grenscontroles uitvoeren om potentiële onruststokers vroegtijdig te identificeren en tegen te houden. “Onze focus varieert van de dreiging van islamitisch terrorisme tot hooliganisme en cyberaanvallen”, licht Duits minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser toe. Deze ingesteldheid zou ook in onze grootsteden niet misplaatst zijn, indien we een scenario zoals in 2022 willen vermijden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen