Britse verkiezingen: Historische afstraffing Conservatives, Starmer nieuwe premier

Keir Starmer, de nieuwe premier van het Verenigd-Koninkrijk. Illustratie: Shutterstock.

Internationale politiek

Britse verkiezingen: Historische afstraffing Conservatives, Starmer nieuwe premier

Pepijn Demortier

Keir Starmer is de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Britse kiezers hebben dat afgelopen donderdag besloten, toen de Labour Party een politieke aardverschuiving veroorzaakte. De Tories, de conservatieve partij van premier Rishi Sunak, behaalden het slechtste resultaat in de 200-jarige geschiedenis van de partij. Sunak heeft ondertussen aangekondigd te zullen opstappen als voorzitter van The Conservative Party. 

Op dit moment staat Labour op een totaal van 412 zetels. Dus een overweldigende meerderheid op een totaal van 650 zetels. De Conservatieve Partij zal het moeten doen met 121 zetels, een verlies van maar liefst 251 zetels en daarmee een ongekende afstraffing in de Britse politieke geschiedenis. Starmer zal later vandaag zijn intrek nemen in Downing Street 10, de officiële ambtswoning van de Britse premier. 

Conservatieve zwaargewichten verliezen zetel 

Onder de talloze Tories die hun zetel verliezen, zijn ook meerdere zwaargewichten van de partij. Zo slaagde ex-premier Liz Truss er niet in haar zetel te behouden, en ook de minister van Defensie Grant Shapps moest in zijn kiesdistrict de duimen leggen tegen zijn tegenstander. Daarnaast raakten ook conservatieve boegbeelden als Jacob Rees-Mogg en Penny Mordaunt niet verkozen. Premier Rishi Sunak behield zijn zetel wel, ondanks de gigantische afstraffing van zijn partij. Sunak liet reeds weten dat hij de verantwoordelijkheid neemt voor het verlies van zijn partij. 

Naast de Tories waren veel ogen gericht op Nigel Farage en zijn “Reform UK”. De partij strandde uiteindelijk op vier zetels. Nigel Farage toonde zich bijzonder tevreden met dat resultaat, maar desalniettemin is de trend duidelijk: het Verenigd Koninkrijk maakt na 14 jaar conservatief bewind een grote ruk naar links.

Tories schieten zichzelf in de voet

Die ruk naar links is misschien wel meer te danken aan de opeenstapeling van blunders van de Tory’s dan aan de aantrekkingskracht van Starmer. Sinds het Brexit-referendum in 2016 wordt de partij geplaagd door talloze schandalen, amateuristische.. een totaal gebrek aan staatsmanschap, en talloze schandalen. Het laatste schandaal in dat rijtje dateert nog maar van vorige week, toen meerdere kandidaten van de lijst werden geschrapt nadat ze gegokt zouden hebben op hun eigen verlies in de verkiezingen.

Die ruk naar links is misschien meer te danken aan de opeenstapeling van blunders van de Tories dan aan de aantrekkingskracht van Starmer. Sinds het Brexit-referendum in 2016 wordt de partij geplaagd door interne strubbelingen, een totaal gebrek aan staatsmanschap, en talloze schandalen. Het laatste schandaal in die lijst dateert van vorige week, toen verschillende kandidaten van de lijst werden gehaald nadat ze naar verluidt hadden gegokt op hun eigen verlies bij de verkiezingen. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

3 gedachten over “Britse verkiezingen: Historische afstraffing Conservatives, Starmer nieuwe premier”

 1. We kijken naar zeven citaten van de nieuwe premier Sir Keir Starmer over Oekranie:

  “… de Labour Party steunt en [zal] de defensie-, trainings- en technologische ondersteuning die de huidige Britse regering biedt, handhaven”, zei Starmer na een bezoek aan Kiev in februari 2023.

  “Mochten er volgend jaar verkiezingen zijn en een regeringswisseling, dan zal het standpunt over Oekraïne hetzelfde blijven”, zei Starmer na een bezoek aan Irpin.

  “Het laatste wat iemand in Oekraïne wil, is politieke partijen in het VK zien kibbelen over iets dat voor hen leven of dood is”, Keir Starmer, 19 mei 2024

  “Wat we moeten doen, is dat niveau van steun blijven bieden, de Oekraïners blijven steunen en de sancties opvoeren die verder moeten gaan dan alleen het isoleren van Rusland… Ze moeten het vermogen om te functioneren verlammen.” Keir Starmer vertelde BBC 4 in 2022

  Er is geen plaats voor de valse gelijkwaardigheid tussen de Russische agressie en de acties van de NAVO in de Labour Party die ik leid”, aldus Keir Starmer.

  “Er komt een reset voor het VK op het internationale toneel. We zullen onze verplichtingen serieus nemen; We willen meer een leidende rol spelen op het wereldtoneel en zeggen dat we terug zijn.” Dat vertelde Keir Starmer aan de Financial Times.

  “Ik ben hier om onze onwankelbare toewijding aan de NAVO en onze onwankelbare toewijding aan Oekraïne opnieuw te bevestigen”, zei Starmer tegen de BBC tijdens een bezoek aan Britse troepen op de NAVO-basis in Estland in december 2023.

 2. Met de politieke strategie van Bart De Wever en zijn actie “Make Conner Rousseau en Vooruit great again” sluit ik een come back van de socialisten in 2029 zeker niet uit. Een partijvoorzitter wiens partij (N-VA) amper 24 op 150 zetels behaalt heeft recht en reden om een bescheiden profiel op te zetten. Tijdens de legislatuur in 2019 heeft N-VA, nationaal, ook al geen brokken gemaakt net als op Vlaams niveau. Op basis van een democratisch kiessysteem (zie Frankrijk) zou er nu een tweede ronde geschiedden met drie partijen N-VA, VB en de MR. Voordeel: geen gesjoemel onder partijdictators en evenmin tijdverlies met paringsdansen.

 3. De ruk naar links komt door de Britse armoede. Het UK heeft een zwakke economie en de Britten hopen te krijgen. Geld voor gezondheidszorg en pensioenen. Maar dat geld is er niet.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen