Javier Milei: Reddende engel of nagel aan doodskist van Argentinië?

Javier Milei - redder of doodgraver van Argentinië? Foto: Photonews

Internationale politiek

Javier Milei: Reddende engel of nagel aan doodskist van Argentinië?

Dylan Wagemans

Javier Milei, de zelfverklaarde Anarcho-Kapitalist is nu al iets meer dan zeven maanden aan zet als president van Argentinië. Hij kwam aan de macht in een land dat de problemen decennialang opstapelde: torenhoge inflatie, steeds meer armoede en een polariserend politiek klimaat. Om de economie van Argentinië te herstellen, beloofde hij een ‘shocktherapie’ te hanteren om de koers van de logge tanker die de Argentijnse economie moet voorstellen, volledig te keren. Dit hield in dat er zoveel mogelijk geliberaliseerd zou worden. Overheidsbedrijven en de handelsmarkt moesten worden geprivatiseerd in een stijl die doet terugdenken aan Oost-Europese landen na de val van de Sovjet-Unie.

Op internationaal vlak heeft Milei al enkele opmerkelijke beslissingen gemaakt. Argentinië was op weg om op 1 januari dit jaar tot de internationale economische organisatie BRICS toe te treden, tot hij de beslissing heeft gemaakt om dat dus niet te doen. Milei is namelijk geen fan van China, de de facto leider van BRICS. Hij is wel groot voorstander van de Verenigde Staten en de liberale westerse landen. Onder Milei heeft Argentinië een aanvraag ingediend om een Global Partner van de NAVO te worden. Dat zijn landen die een nauwe samenwerking hebben met de NAVO, maar vanwege Artikel 10 in de NAVO-grondtekst (als niet-Europese landen) niet kunnen toetreden tot de alliantie.

Argentijnse Economie

Javier Milei is econoom van opleiding en heeft van het herstel van de Argentijnse economie dus ook het hoofdthema van zijn presidentscampagne gemaakt. Maar het blijkt geen simpele opdracht om decennia van peronistisch/socialistisch bestuur terug te draaien. Een maatregel die de regering van Milei heeft genomen is de devaluatie van de Argentijnse peso. Op dit moment betalen de Argentijnen 1000 peso’s voor 1 euro, en heeft de Centrale Bank een maandelijkse waardedaling van twee procent ingesteld. Ook is er sterk bespaard op overheidsuitgaven en subsidies.

Trage vooruitgang

Het plan hierachter is dat de torenhoge inflatie gestopt moet worden, maar op korte termijn is zo’n devaluatie heel drastisch, aangezien de Argentijnen dan soms dubbel zoveel moeten betalen voor dezelfde producten. Het zijn dan ook al moeilijke maanden geweest voor veel burgers. Meer dan 57 procent van de Argentijnse bevolking zit onder de armoedegrens, dat komt neer op zo’n 27 miljoen mensen.

Toch is het vooruitzicht voor Argentinië positief volgens een onderzoek gepubliceerd door financiële instantie BBVA. In de eerste 5 maanden van 2024 was er een begrotingsoverschot van 1,1 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Inflatie is ook sneller gedaald dan verwacht, dit komt door aanpassingen in het budget en een stabielere wisselkoers. Vorige maand kreeg Milei een grote overwinning toebedeeld toen de Argentijnse Senaat een decreet goedkeurde om de president voor een jaar meer macht te geven om de economie verder te privatiseren. Voor Argentinië is dat een merkwaardig gegeven, aangezien het in de recente geschiedenis een staatsgestuurde economie heeft gekend.

In de hoofdstad Buenos Aires werden er grote protestacties georganiseerd door de vakbonden tegen de goedkeuring van de wet, de derde keer dat er grote protesten waren tegen Milei sinds zijn toetreding in december 2023. Ondanks de tegenstand, blijft hij vrij populair onder de Argentijnse bevolking, met een kleine 50 procent van de burgers die positief zijn over hun president.

Drastische maatregelen

Op korte termijn neemt Javier Milei bijzonder drastische maatregelen, maar volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de economie zich uiteindelijk herstellen, wat op zijn beurt ook goed is voor de welvaart van Argentijnse burgers. Het IMF heeft in de voorbije decennia meer geld uitgeleend aan Argentinië dan aan eender welk land, en ze zijn van plan om dat vol te houden. Volgens het IMF doet de Argentijnse economie onder Milei het ‘beter dan verwacht’ en heeft hij ervoor gezorgd dat de economie ‘terug op de rails is gezet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen