Joachim Coens: “In Damme gaat het niet over Tom Van Grieken”

Joachim Coens denkt dat het nationale verkiezingsresultaat niet te vergelijken valt met het lokale. Foto: Eigen Redactie

Verkiezingen 2024

Joachim Coens: “In Damme gaat het niet over Tom Van Grieken”

Wannes Neukermans

Voormalig cd&v-voorzitter en burgemeester van Damme Joachim Coens is er niet van overtuigd dat Vlaams Belang zijn verkiezingsoverwinning volledig kan doortrekken richting de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. “De teneur dat bepaalde partijen vooruitgaan en andere partijen achteruitgaan, die is er. Maar het zal toch hoofdzakelijk lokaal beoordeeld worden”, redeneert hij in een interview in ’t Pallieterke.

Volgens Joachim Coens blijft de gemeentepolitiek de ‘eerstelijnsdemocratie’; het niveau waarmee burgers het meest in contact komen. De grote nationale en internationale thema’s spelen veel minder. Daardoor kunnen partijen als cd&v volgens hem lokaal wél standhouden. “Veel meer dan altijd gedacht wordt, zullen burgers het onderscheid maken tussen de parlementaire en lokale verkiezingen, nog sterker dan tussen de drie parlementsverkiezingen onderling”, aldus Coens. “Voor de gemeenteraadsverkiezingen zullen mensen hun oordeel hoofdzakelijk over lokale thema’s vellen.”

Voor het Vlaams Parlement haalde cd&v 21,8 procent, N-VA 24,3 en Vlaams Belang 24,6 procent in Damme bij de verkiezingen van 2024. Coens geeft aan dat dat in 2019 ook ongeveer zo was, maar dat ze bij de gemeenteraadsverkiezingen toen ook een absolute meerderheid hadden van ruim 60 procent. “De teneur dat bepaalde partijen vooruitgaan en andere partijen achteruitgaan, die is er. Maar het zal toch hoofdzakelijk lokaal beoordeeld worden. Het gaat ook over mensen, hé. In Damme gaat het niet over Tom Van Grieken”, besluit hij.

Lees hier het volledige interview:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Joachim Coens: “In Damme gaat het niet over Tom Van Grieken””

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen