Premier Starmer gooit omstreden Rwanda-plan overboord 

Sir Keir Starmer met zijn vrouw Victoria Starmer voor Downing Street 10. Illustratie: Shutterstock.

Internationale politiek

Premier Starmer gooit omstreden Rwanda-plan overboord 

Pepijn Demortier

Het omstreden Rwanda-Plan komt er dan toch niet. In zijn eerste persconferentie als kersverse premier van Groot-Brittannië heeft Labour-leider Sir Keir Starmer aangekondigd dat hij het plan op de schop doet.

Starmer gaf die boodschap tijdens zijn persconferentie. “Het Rwanda-plan was dood en begraven voordat het begonnen was,” zei de 61-jarige politicus daarover. Het terzijde schuiven van het controversiële idee is de zoveelste vernedering voor de Britse Tories, die onlangs nog groots uitpakten met de goedkeuring van de deal in het parlement.

Aanhoudende controverse 

De goedkeuring van het Rwanda-plan vond plaats in april van dit jaar. Toen leek er eindelijk schot in de zaak te komen, nadat de eerste contouren van de Brits-Rwandese samenwerking al in 2022 waren uitgezet. De deal moest ervoor zorgen dat immigranten die illegaal het Verenigd Koninkrijk binnenkwamen, konden worden opgepakt, vastgehouden en overgebracht naar Rwanda, waar ze vervolgens hun asielprocedure zouden uitzitten.

Voor die samenwerking zou het Afrikaanse land 428 miljoen euro opstrijken, gevolgd door nog eens 140 miljoen euro zodra de eerste 300 mensen waren opgevangen. Zowel in Rwanda als in het Verenigd Koninkrijk stuitte de deal echter op veel verontwaardiging en verzet. Rwandezen vreesden een verstoring van de arbeidsmarkt en het sociale weefsel door de instroom van migranten, terwijl veel Britten het voorstel als “onmenselijk” beschouwden. 

In de afgelopen jaren hebben verschillende pro-migratie ngo’s en activistische groepen al geprobeerd om de overeenkomst tegen te houden of te laten vernietigen door hoge rechtbanken. Dankzij de electorale implosie van de Conservative Party lijkt het erop dat ze eindelijk hun zin zullen krijgen. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

1 gedachte over “Premier Starmer gooit omstreden Rwanda-plan overboord ”

  1. En wat te zeggen van het geld, wie betaalt dat? Juist, de werkende Brit. Grenzen toe voor elke vluchteling, economische, klimaat, geloof, anders geaard, blijf waar je bent en doe in je thuisland iets nuttig ipv onze wereld kapot te maken.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen