Rwanda weigert 280 miljoen pond terug te geven aan Londen

Protesten tegen de omstreden Rwanda-deal in Londen. Illustratie: Shutterstock.

Internationale politiek

Rwanda weigert 280 miljoen pond terug te geven aan Londen

Pepijn Demortier

Afgelopen zondag kon u lezen hoe Keir Starmer, de kersverse premier van het Verenigd Koninkrijk, de omstreden Rwanda-deal overboord gooide. Dat deed het Labour-kopstuk al tijdens zijn eerste persconferentie als premier, als een kleine steek naar de Conservative Party voor wie het dossier een paradepaardje moest worden. Maar voor Rwanda is de kous daarmee niet zomaar af.

De pijnlijke zwanenzang lijkt dus nog een staartje te krijgen, althans als het van Rwanda afhangt. Het Afrikaanse land weigert namelijk om het al ontvangen geld zomaar terug te geven. En dat ontvangen bedrag is aanzienlijk, namelijk 280 miljoen pond. Daarmee schiet Londen zichzelf voor de tweede keer in de eigen voet: geen deal en honderden miljoenen ponden weggegooid geld.

Geen clausule

Rwanda maakte direct na de verklaring van Starmer duidelijk dat het geen enkele intentie koestert om het bedrag terug te storten. Volgens de Rwandese regering bevat het contract namelijk geen clausule die hen daartoe zou kunnen verplichten. Er staat niets over terugbetalingen in het contract, en dus kan Londen fluiten achter het geld.

Het is vooralsnog onduidelijk of de regering Starmer het hierbij zal laten. Wat wel vaststaat is dat de deal niet opnieuw zal worden bekeken of onderhandeld. “Het Rwanda-plan was dood en begraven voordat het begonnen was”, liet de Britse premier daarover reeds verstaan. De deal werd in april nochtans goedgekeurd door het parlement.

Toekomst migratiebeleid

Toch zal het Verenigd Koninkrijk grondig moeten nadenken over de toekomst van hun migratiebeleid. Geen enkele regering is er de afgelopen jaren in geslaagd om illegale migratie in te dammen, noch om de talloze bootjes tegen te houden die vanuit Frankrijk de Engelse kust bereiken. Het falende immigratiebeleid was dan ook één van de voornaamste kritieken op de Tories, die ondertussen alle geloofwaardigheid op dit gebied hadden verloren. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen