Trump deels immuun voor aandeel in bestorming Capitool 

Trump-aanhangers bestormen het Capitool in Washington D.C. op 6 januari 2020. Illustratie: Shutterstock.

Internationale politiek

Trump deels immuun voor aandeel in bestorming Capitool 

Pepijn Demortier

Het Amerikaanse Hooggerechtshof, het hoogste rechtsorgaan in de Verenigde Staten, heeft Trump deels immuun verklaart in de strafzaak omtrent de bestorming van het Capitool. Het Hooggerechtshof bracht een scheiding aan tussen daden die gesteld worden als ‘privépersoon’ en daden die gesteld worden in het ambt van president. Op deze manier kan een president immuniteit genieten voor daden die hij tijdens zijn presidentschap stelt.

Door dit onderscheid aan te brengen, zou Trump dus alsnog een vervolging kunnen ontlopen voor zijn aandeel in de rellen op 6 januari 2020. De zaak wordt nu opnieuw doorgeschoven naar een lagere rechtbank in Washington D.C., die uitspraak zal doen over de specifieke zaak van Trump. 

“Trots om Amerikaan te zijn!”

De uitspraak van het Hof komt zeer gelegen voor Trump. Omdat de zaak nu behandelt moet worden door een lagere rechtbank, is de kans bijna onbestaande dat ze nog behandeld zal kunnen worden voor de presidentsverkiezingen die plaatsvinden op 5 november. Het is dan ook geen verrassing dat de Republikeinse oud-president opgetogen reageerde op de uitspraak van het Hooggerechtshof. “Trots om Amerikaan te zijn!”, schreef Trump op Truth Social, zijn eigen socialemediaplatform.

President Biden was minder enthousiast over de uitspraak. Volgens hem schept het Hof zo een gevaarlijk precedent, namelijk dat presidenten een vrijgeleide krijgen om hun macht te misbruiken binnen hun ambt. 

Gevaarlijke uitbreiding van de presidentiële macht?

Drie rechters stemden tegen, zes stemden voor. Één van de drie rechters die tegen stemden, Sonia Sotomayor, waarschuwde eveneens als Biden voor een gevaarlijke toekomst. Volgens Sotomayor zet deze uitspraak de deur wagenwijd open voor een president die als een koning boven de wet staat, kortom: het is een gevaarlijke uitbreiding van de presidentiële macht.

Met deze uitspraak ontloopt Trump tijdelijk een nieuwe veroordeling. In mei werd de oud-president nog schuldig bevonden in een fraudezaak. De rechtbank in New York oordeelde toen dat Trump documenten vervalst zou hebben in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016. De veroordeling maakte de Republikeinse presidentskandidaat er echter niet minder populair op. Integendeel, Trump leek er alleen maar electorale garen bij te spinnen. Volgens zijn redenering is het namelijk een perfect bewijs dat het establishment tegen hem gekant is, en ook zijn achterban stapt graag mee in deze redenering.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

1 gedachte over “Trump deels immuun voor aandeel in bestorming Capitool ”

  1. Gevaarlijk precedent, want een politiek gekleurd arrest. In het verleden hebben op basis van manifeste leugens (fake massa vernietigingswapens van Saddam) George W. Bush, president van het wilde Westen en Tony Blair, premier van GB, een agressieoorlog gevoerd tegen Irak. War for OIL. De olie veranderde van eigenaar en het zand mochten de Irakezen behouden.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen