De huidige geopolitieke instabiliteit is een gouden zaak voor de goudhandelaars. Dat suggereerde Wold Gold Council bij De Tijd en dat bevestigt nu ook Guido Croket, District Manager van Europese Goud Standaard. “De laatste jaren is de goudprijs serieus omhooggegaan, omdat er een bewustzijn is bij de mensen dat er alle dagen geld uit het niets gecreëerd wordt.” Maar wat ben je met goud als het goed foutloopt?
Mensen investeren in goud omdat het een relatief veilige belegging is: amper volatiel en nauwelijks onderhevig aan inflatie. Wie zijn vermogen wil beschermen tegen de dalende waarde van zijn munteenheid, kan dus goud kopen. De goudprijs is de afgelopen periode echter enorm sterk gestegen, door de sterke vraag naar fysiek goud. Daartegenover staat dat de juwelenmarkt afziet, door die hoge goud- en dus productieprijs.
Volatiele wereld
“De zeer sterke vraag naar fysiek goud door institutionelen en rijke particulieren reflecteert de bezorgdheid over de geopolitieke risico’s en de stijgende schuldenberg in de VS. Tegelijk oefent de prijsstijging een nieuwe aantrekkingskracht uit op kopers.” Dat zegt World Gold Council (WCG).
Guido Croket bevestigt dat internationale conflicten ervoor zorgen dat meer mensen hun kapitaal omzetten in het stabiele goud. “Ook tijdens de covidperiode steeg de goudprijs erg hard”, legt hij uit. Bovendien is er volgens hem een bewustzijn gecreëerd bij mensen. “Ondertussen is er meer dan 300.000 miljard schulden in de wereld. Als je dat omrekent naar de wereldbevolking, dan is er voor elke wereldburger 38.000 dollar schuld.” Dat zorgt ervoor dat mensen minder vertrouwen hebben in de banken en de stabiliteit van hun munten, zelfs als het euro’s of dollars zijn.
Wat ben je ermee?
Maar wat als het goed fout loopt en de euro plots failliet gaat: wat ben je dan met uw edelmetalen? Volgens Croket zal er dan met ruilhandel gewerkt worden. “Dat zal tijdelijk zijn, maar diegenen die voorbereid zijn, gaan er beter uitkomen.” Bovendien zouden er in de Verenigde Staten al ondernemingen zijn die edelmetalen als betaalmiddel willen regulariseren. “Mensen in België zijn nog wat te terughoudend om dat hier te introduceren.”
Is de stijgende goudprijs dan een voorbode voor grote wereldwijde problemen, net zoals bepaalde dieren onrustig gedrag vertonen in de uren voor een aardbeving? Zo werkt het niet, zegt Croket. “Maar het is wel zo dat, wanneer er ‘troubles’ aankomen, de slimmeriken hun geld van de bank gehaald hebben en geïnvesteerd hebben in goud”, legt hij uit. Hij geeft de twee wereldoorlogen als voorbeeld: “Er zijn mensen die op die manier heel kapitaalkrachtig uit de oorlog gekomen zijn.”