Het kasteeldomein Smissenbroek aan de Keiberg is met succes omgevormd tot een ecologisch ervaringspark en landbouwbedrijf. Kasteel Smissenbroeck, Kasteel Smissenbroek of Kasteel Keiberg is een kasteel in Lodewijk XIV-stijl in Oosterzele (Oost-Vlaanderen).
Het domein van 17 hectare grenst aan de Geraardsbergsesteenweg en de Ettingebeek. Op de plaats van het huidige kasteel bevond zich aanvankelijk een herenverblijf (17de eeuw) binnen een omwalling met toegangspoort en -brug.
Brand
Rond 1740 werd een nieuwe buitenplaats gebouwd door Maelcamp op de oude omgrachte site. Er werd een dubbele toegangsdreef gecreëerd en een geometrisch kasteelpark met dreven, grachten, wallen en vijvers. De markies van Rode, Rodriguez d’Evora y Vega, krijgt in 1808 het kasteel in handen. Nadien werd het geërfd door de familie d’Ursel de Bousies die het kasteel tot 1988 verhuurde. In 2018 vernielde een brand het koetshuis.
De initiatiefneemster van het ecologische project is Isabelle d’Ursel. Ze woonde en werkte 15 jaar in Parijs en New York en keerde terug naar ons land om het kasteel en de landerijen van haar ouders over te nemen. De tuinen werden de laatste decennia botanisch verrijkt door de ouders van Isabelle, die beiden actief waren als tuinarchitect. Vader is graaf Augustin d’Ursel de Bousies. Zijn vrouw is barones Marie Greindl. Zelf huwde Isabelle met de Fransman Melchior Schöller. Augustin overleed in 2019.
Koningshuis
De graaf onderhield goede contacten met het koningshuis. Zo deden de geruchten de ronde dat koning Filip, toen nog kroonprins, in 2011 het huwelijk van zijn dochter Isabelle zou bijwonen in Oosterzele. Maar dat gebeurde dan toch niet. “Maar Filip en Mathilde kwamen wel soms op bezoek in zijn kasteel”, weet de burgemeester.
D’Ursel is een Belgisch adellijk geslacht. Het familiehoofd voert de titel hertog d’Ursel, de andere telgen die van graaf of gravin d’Ursel. De naam verwijst naar het plaatsje Ursel in Oost-Vlaanderen.
Landbouwbedrijf
“In het verleden teelde onze familie er zelf haar eigen groenten, maar het was mijn droom om er werkelijk een landbouwbedrijf van te maken. Ik volgde daarom een agrarische opleiding en koos resoluut voor zowel biologische als regeneratieve landbouw”, vertelde Isabelle d’Ursel onlangs in de media.
Activiteiten die mensen opnieuw in verbinding brengen met natuur en landbouw. “Ik wil mensen laten voelen dat lokale consumptie beter smaakt, gezonder is en beter is voor de planeet. Elke beslissing die consumenten nemen, heeft invloed op onze boeren.”
Tijdens workshops en teambuildings leert ze bezoekers de kneepjes van het stekken, zaaien, oogsten en wildplukken en hoe daar een culinair feest van te maken. In rondleidingen op het domein laat ze je wilde kruiden en bloemen proeven of je komt tot rust tijdens een sessie bosbaden of een yogaworkshop.
Jeugd
“Het huis en haar groene omgeving met rijke botanische elementen spreekt tot de verbeelding. We willen die rijkdom graag delen en tegelijkertijd de liefde en het respect voor onze wonderlijke natuur wakker maken”, aldus Isabelle. “Iedereen is welkom. Denk maar aan collega’s die willen lunchen of een teambuilding op maat willen. Ook kinderen zijn welkom en kunnen zich onderdompelen in het groen en leren van de natuur. Ik heb echt een hart voor de jongere generaties en ik beschouw het als mijn missie om hun vaardigheden te leren over en in de natuur.”
Smissenbroek stelt een deel van het bos ter beschikking aan scholen en heeft ook een buitenklas opgericht voor kinderen van de lagere school. Dankzij BOS+ is daarvoor ook een ‘bosklaskar‘ voorzien. “Met de kar kunnen leerkrachten les geven in wiskunde, taal, aardrijkskunde, geschiedenis … in relatie tot de natuur”, vertelde Isabelle in de media. “De buitenklas is bijzonder populair en wordt dagelijks gebruikt door vijf scholen uit Oosterzele. Ik geef zelf ook moestuinlessen aan de kinderen tijdens een buitenklas.”