Journalisten van de mainstreammedia zien het met lede ogen aan: Donald Trump lijkt steeds meer op weg naar een tweede termijn als president van de Verenigde Staten. Terwijl er in linkse en ‘onafhankelijke’ kranten steevast artikels verschijnen over een “oude, vermoeide en verwarde Trump”, leidt de Republikein ondertussen wel in zowat alle belangrijke strijdstaten.
Deze discrepantie tussen de berichtgeving in Vlaanderen en andere Europese landen en wat er werkelijk gebeurt in de Verenigde Staten is niets nieuws. Ook in 2016 kwam menig politiek analist volledig uit de lucht vallen toen Trump tot president werd verkozen. Hetzelfde verhaal zagen we bij de Brexit. Ook nu lijkt een soortgelijk scenario niet geheel ondenkbaar te zijn.
Trump doet het goed in strijdstaten
Ondanks de schandalen, zijn leeftijd en zijn extravagante uitspattingen ligt Trump bij veel Amerikanen nog steeds in de bovenste lade. De onwrikbare steun van Elon Musk maakt Trump weer hip bij jonge mensen en zijn mediastunts, zoals zijn recente passage in een McDonalds, benadrukken telkens weer zijn ‘all American’-karakter.
Het is precies dat laatste waar het Kamala Harris volledig aan ontbreekt. Veel Amerikanen hebben geen idee waar Harris voor staat, wie ze is en wat voor toekomst ze gewone Amerikanen kan bieden. En hoewel Harris een vrouw van kleur is, lijkt ze tegelijkertijd de verpersoonlijking van het politieke establishment te zijn. Het is precies dat wat de mainstream media over het hoofd zien: Amerikanen zullen uiteindelijk stemmen op iemand die eenvoudige en hapklare oplossingen voorstelt en zich niet verliest politiek jargon en abstracte begrippen als ‘gelijkheid’, ‘vooruitgang’ en ‘inclusiviteit’.
De laatste peilingen lijken dat gevoel ook te bevestigen. Trump leidt momenteel in Pennsylvania, Arizona, North Carolina, Florida en Georgia. Kortom: in de belangrijkste swing states. Hoewel de voorsprong van Trump ruim binnen de foutmarge ligt, tonen de peilingen aan dat de race nog lang niet gereden is. De voormalige president zou over twee weken wel eens opnieuw voor een politieke aardverschuiving kunnen zorgen.