Koreaanse ballonnenoorlog: Zuid-Korea riskeert ”verwoestende gevolgen”.

De gedemilitariseerde zone, grens tussen Noord en Zuid-Korea. Foto: Shutterstock

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Nog jonge ngo WAPA kon al mooie subsidie binnenhalen”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met WAPA, kort voor War-Affected People’s Association International.

WAPA – War-Affected People’s Association International – strijdt tegen het gebruik van kinderen in gewapende conflicten en voor hun re-integratie in de versterkte gemeenschap.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “In het zuiden werkt WAPA naar eigen schrijven samen met lokale partners in zogeheten postconflict staten of landen onderweg naar vrede. Ze financiert hun reïntegratie programma’s. In het noorden voert WAPA zelf bewustwordings- en ondersteuningscampagnes over de problematiek van kindsoldaten om zo een einde aan hun rekrutering te maken (preventie, demobilisatie, reïntegratie).”


Kerncijfers WAPA

  • Inkomsten 2023: 804.598 euro
  • Totale subsidies 2023: grootste deel (57 procent)
  • Fondsenwerving 2023: ruim 300.000 euro
  • Personeelsleden: 3,7 VTE
  • Eigen vermogen eind 2023: 97.187 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 42.671 euro
  • Directeurs: Véronique Cranenbrouck en Solveig Vinamont (oprichtsters)
  • Score ngo: 6/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“De kosten voor fondsenwerving bedragen toch 20 procent van de kosten volgens het verslag over 2023. Dat is aan de hoge kant. De exploitatiekosten van de non-profitorganisatie bedragen ongeveer 9 procent van de uitgaven. Gevolg: slechts 71 procent van de uitgaven ging naar reïntegratieprojecten, bewustwording en pleitbezorging. Een werkpunt.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“In het Belgisch Staatsblad kunnen we lezen dat de vzw in 2013 in Loupoigne werd opgericht. Loupoigne (Waals: Loupougne) is een dorp in de Belgische provincie Waals-Brabant en een deelgemeente van de stad Genepiën. Vandaag is de vzw aanwezig in Genval. Interessant is dat de vzw onmiddellijk stelt – in artikel 4 meer bepaald – dat het met organisaties ter plaatse werkt.“

“Een partner sinds 2013 is KCIU (Karin Community Initiatives Uganda). De organisatie is geregistreerd als NGO op nationaal vlak, maar werkt als een CBO (Community-based organisation) in het noorden van Oeganda, meer bepaald in het district van Gulu.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De organisatie is typisch Belgisch en in Wallonië opgericht en gevestigd. De website is wel beschikbaar in het Nederlands en dat is toch een pluspuntje.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

Debels: “In het Franstalige verslag over 2023 lezen we dat het boekjaar een recordjaar voor WAPA was. Volgens de vzw heeft de diversiteit van haar financieringsbronnen immers 804.598 euro opgehaald, met name dankzij subsidies voor hun programma in Democratische Republiek Congo (DRC).”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“Het is een algemene vaststelling van de vzw in het verslag. Het jaar 2023? Oorlogen: één die vastloopt in Oost-Europa, een andere die weer oplaait in het Nabije Oosten en dan al die andere die onder de radar zijn gebleven, die van Soedan, Myanmar, de DRC of Jemen. Natuurrampen, waaronder aardbevingen in Turkije en in Syrië en Marokko of zelfs overstromingen zoals in Libië. Kortom, 2023 was volgens de vzw op dat vlak geen heel gunstig jaar.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“In de laatste jaarrekening over boekjaar 2023 zien we melding van overige niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen. Zo is er de DGD vijfjarenprogramma subsidie ​​22-26 en een extra subsidie ​​DGD-programma 2023-2024 ten belope van respectievelijk 1.559.192 euro en 61.904 euro. Dat zijn ruime bedragen. Het zal ook interessant zijn om te volgen indien de vzw een nieuwe subsidie gespreid over meerdere jaren zal kunnen binnenhalen. Ik ben zeer benieuwd naar het objectieve evaluatieverslag van die periode 22-26.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“De vzw moet zeker werk maken van de verhouding interne kosten en projectfinanciering zoals elders besproken. De vzw is ook via een partner actief in RDC en dan meer bepaald Bukavu. Daar loopt een kunsttherapieproject, medegefinancierd door Wallonië-Brussel Internationaal (WBI). Het toont tegelijk de fragiliteit van dergelijke projecten gezien de huidige gekende situatie in Oost-Congo. In het algemeen gaat het om een nog jonge vzw die er wel in slaagt om ruime subsidies te krijgen. Een voorwaardelijke zes omdat ik (nog) geen extern verslag zag.“

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen