INTERVIEW. Theo Francken: “Al een stevig lijk uit kast van Dedonder gevallen”

Minister van Defensie Theo Francken. Foto: Belga

Defensie

INTERVIEW. Theo Francken: “Al een stevig lijk uit kast van Dedonder gevallen”

Anton Schelfaut

“Met Francken is er voor het eerst sinds 1999 een minister van Landsverdediging die zelf voor de functie kiest en die gepokt en gemazeld is in defensie en geopolitiek”, zegt journalist en defensie-expert Jens Franssen over de aanstelling van Francken op X. Francken zetelt immers al lang in het NAVO-parlement en in de commissie Defensie van de Kamer – een groot verschil in vergelijking met zijn voorganger Ludivine Dedonder (PS) dus. Uw verslaggever had na de regeringsverklaring van premier Bart De Wever (N-VA) een kort gesprek met de nieuwe minister van Defensie.

Welke accenten wil u anders leggen dan uw voorgangster, Ludivine Dedonder (PS)?

“We gaan heel wat meer investeren in defensie en zullen de 2 procentnorm van de NAVO halen, laat dat heel duidelijk zijn. We moeten de strijdkrachten bijkomend versterken en een aantal heel belangrijke militaire capaciteiten aanschaffen, zoals luchtverdediging. Dat hebben we nu eigenlijk nauwelijks. Daarnaast doen we bijkomende versterkingen op vlak van jachtvliegtuigen et cetera. We gaan ons leger dus sterker maken en onze defensie terug slagvaardiger maken. Dat zijn de belangrijkste uitdagingen.”

“Onze drones bewapenen bijvoorbeeld, dat mocht niet onder Dedonder. Nu gaan we dat wel doen. Ik denk dat het belangrijk is dat we dat hoofdstuk afsluiten en naar de toekomst kijken om te doen wat nodig is. De geopolitieke toestand is zeer slecht en we moeten onze weerbaarheid opkrikken. Dat gaan we doen met bijkomende miljarden voor Defensie.”

Wil u breken met de politiek van investeringen die ‘toevallig’ in het Franstalige landsdeel belanden?

“Ik zeg niet dat de Franstaligen geen bestellingen kunnen krijgen, want daar gaat het op zich niet over. Maar het moet wel om goed materiaal gaan dat op een correctie manier besteld wordt. Geen Agustaschandalen of scheurtjes-Piranhas. Het zal goed materiaal zijn, daar kan je van op aan.”

(Lees verder onder de video.)

Maar een kazerne in Lubbeek zal er niet onmiddellijk komen?

“Een kazerne in Lubbeek… (lacht) Moest ik daar plaats voor hebben: met veel plezier. Maar dat is nog niet direct voor morgen. We hebben wel een grote kazerne in Heverlee, waar onze special forces en het Bataljon ISTAR, onze inlichtingen dus, zitten. In onze Vlaams-Brabantse regio hebben we een aantal mooie kazernes. We gaan die verder uitbouwen en we gaan geen bijkomende kazernes verkopen.”

U had aangekondigd dat uw kabinet binnen de 48 uur ‘up and running’ zou zijn. Is dat gelukt?

“Dat is absoluut gelukt. Ik heb een kabinetschef, ik heb gisteren een adjunct-kabinetschef aangesteld, ik heb een woordvoerder, een PA, een militair adviseur, een directeur Operaties… Ik heb met de CHOD (Chief of Defence) samengezeten,… Ik ben dus ‘full operational’, zoals beloofd. Ik ben er helemaal klaar voor, ik denk niet dat iedereen dat kan zeggen.”

Zijn er al veel lijken uit de kast gevallen?

“Ja, het STAR-plan van Dedonder is voor meer dan 4 miljard euro ondergefinancierd. Dat is budgettair een ramp, je kan dus wel zeggen dat dat een stevig lijk is.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “INTERVIEW. Theo Francken: “Al een stevig lijk uit kast van Dedonder gevallen””

  1. Zal de visazwendel met Syrië gereactiveerd worden? Misschien kunnen binnenkort ook nog twee miljoen Gazanen naar België (Antwerpen) gedelocaliseerd? Toeval zeker dat Netanyahu zijn doodseskaders bevolen heeft Gaza volledig te vernietigen in het vooruitzicht op de ruïnes van de regio een pretpark te bouwen voor kapitaalkrachtige Israëli en joden uit het diaspora. Eens de Palestijnse vraagstuk uit de weg geruimd, wie komt er dan aan de beurt? Laat mij eens raden Iran?

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen