Hoe goed is het goede doel? "Franstalige ngo CEC zit in overgangsfase"

Leopold Sedar. Foto: Wikimedia Commons

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Franstalige ngo CEC zit in overgangsfase”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met CEC, kort voor Coopération Éducation Culture.

Sinds de oprichting in 1977 heeft deze ngo “cultuur erkend als de basis voor duurzame menselijke ontwikkeling”.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “Geïnspireerd door het gedachtegoed van Léopold Sédar Senghor (de voormalige president van Senegal, red.), die oproept tot dialoog tussen culturen, benadrukken de oprichters van CEC het belang van culturele diversiteit als bron van tolerantie en toenadering tussen volkeren. De promotie van hedendaagse culturen uit Afrika en het Caribisch gebied is daarom het belangrijkste aandachtspunt van de acties en projecten van CEC, zowel in het Noorden als in het Zuiden.”


Kerncijfers CEC

  • Inkomsten 2023: 254.848 euro (brutomarge)
  • Totale subsidies 2023: geen info (wel van diverse bronnen)
  • Fondsenwerving 2023: geen info
  • Personeelsleden: 3,3 VTE
  • Eigen vermogen eind 2023: 129.212 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 8.014 euro
  • Directeur: Dominique Gillerot
  • Score ngo: 6/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“In het laatste activiteitenverslag (2023) vonden we geen financiële gegevens terug.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“Coöperatie Educatie Cultuur (CEC) werd in 1977 opgericht door Belgische schrijvers met als doel hun Afrikaanse collega’s te promoten. Deze ambitie heeft de NGO ertoe aangezet acties op te zetten, waaronder de oprichting van de allereerste Europese bibliotheek die gespecialiseerd is in de verspreiding van Afro-Caribische literatuur. Een actie die volgens hen wordt versterkt door een regelmatig programma van literaire ontmoetingen met auteurs van het Afrikaanse continent en zijn diaspora’s.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De organisatie is Franstalig en gevestigd in Brussel. De website is enkel in het Frans.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

“Als ngo maakt hun werk deel uit van een actie om racisme en discriminatie te bestrijden door middel van het deconstrueren van stereotypen in België en culturele samenwerking in Afrika, voornamelijk door samenwerking met partners in de culturele en onderwijssector. Dit kwam tot uiting in een vijfjarenprogramma 2017-2021 dat werd gefinancierd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (DGD).“

“Onlangs werd ook een evenement over racisme in de sport georganiseerd. Dat is volgens de ngo een diepgeworteld probleem dat, afgezien van in de stadions, ook een weerspiegeling is van de breuklijnen en ongelijkheden in onze samenlevingen. Op het kruispunt van de koloniale geschiedenis, hedendaagse sociale kwesties en de democratische waarden die sport beweert te belichamen, daagt deze kwestie volgens de ngo evenzeer uit als ze mobiliseert.“

“Om dit complexe verband tussen racisme, sport en samenleving beter te begrijpen, organiseerde Coopération Education Culture (CEC), in samenwerking met Panathlon Wallonie-Bruxelles, Racism in Sport, Sport et Citoyenneté en UNIA, een dag van reflectie en uitwisseling onder de titel: “Racisme in de sport: spiegel van onze samenleving? Historische en hedendaagse verlichting.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“Op de website vinden we een Observatorium van Stereotypen. Dat is een virtueel platform dat op initiatief van CEC is opgericht. De werking bestaat onder meer uit het samenbrengen van klank-, audiovisuele en tekstuele middelen die bijdragen tot het overbrengen van stereotypen over Afrikaanse bevolkingsgroepen en Afro-afstammelingen of die ons koloniale verleden weerspiegelen. Dit platform is volgens de ngo evenwel nog in aanbouw. Het is niet echt een tegenslag of mislukking, maar er moet wel aan gewerkt worden.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“In reportage van ARTE uit 2023 wordt een van de educatieve initiatieven belicht waarmee ze Belgische middelbare scholieren bewustmaken van de koloniale geschiedenis van Congo. In interactieve workshops onderzoeken jongeren de verbanden tussen racisme en kolonialisme. Tegelijkertijd analyseren en ontleden ze hardnekkige stereotypen in de hedendaagse samenleving.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“Deze ngo is opnieuw een organisatie met vage doelstellingen. Ik mis ook financiële gegevens om inzicht te krijgen in de werking van deze organisatie. Een recente evaluatie gaf duidelijk aan dat het een NGO “in transitie” is. CEC moet volgens dat verslag haar positionering ook verduidelijken. Een zes.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen