Italië wordt steeds onveiliger, vooral voor vrouwen

67,3 procent van de vrouwen schrik heeft om ’s avonds alleen op stap te gaan. Shutterstock

Veiligheid

Italië wordt steeds onveiliger, vooral voor vrouwen

Piet Van Nieuwvliet

Italiaanse steden zijn steeds minder veilig. Dat blijkt uit het alarmerende recente rapport van het instituut Univ-Censis. Criminaliteit is een dagelijkse realiteit, vooral dan voor vrouwen.

In 2024 werden meer dan 2,38 miljoen misdrijven geregistreerd in Italië, een stijging met 2 procent ten opzichte van 2023 en 3,8 procent ten opzichte van de cijfers van 2019. In 2014 was er weliswaar een recordaantal, maar de continue stijging van de jongste jaren doet het ergste vrezen. 

De grote metropolen zijn nog steeds de grootste aantrekkingspolen: Milaan telt 70 inbreuken per 1.000 inwoners, Firenze volgt met 65,3 en Rome met 64,1. Bijzonder onrustwekkend is de explosie van agressie op de openbare weg: een stijging met 24 procent. Ook diefstal met geweld (plus 7,9 procent), zakkenrollers (plus 2,6 procent) en verkrachtingen met een stijging van 35 procent op amper 5 jaar tijd doen alarmbellen afgaan.

Vooral vrouwen voelen onveiligheid dagelijks

De studie stelt dat 67,3 procent van de vrouwen schrik heeft om ’s avonds alleen op stap te gaan, en 38 procent verklaart dat ze ’s nachts niet meer op straat komen uit vrees voor agressie. Bij de jongeren bedraagt het aantal ‘thuisblijvers’ zelfs 52 procent.

Het gevoel van onveiligheid is vrij algemeen: 76 procent van de ondervraagde burgers meent dat het gevaarlijker geworden is op de openbare weg, bij de vrouwen ligt dat cijfer op 82 procent. 30 procent van de vrouwen stelt dat ze al achtervolgd werden op straat, 23 procent was het slachtoffer van diefstal en 26 procent van seksuele aanranding.

Op het vlak van seksuele misdrijven is de toestand zorgwekkend, aldus de studie. In 2023 was 43 procent van alle verkrachtingen het werk van vreemdelingen (die 8 procent van de bevolking uitmaken). Sommigen bij Justitie hebben het over het fenomeen van ‘taharrush gamea’, een islamitisch geïnspireerde agressie tegen vrouwen die ‘te zichtbaar’ in het straatbeeld verschijnen. Tezelfdertijd lijken Italiaanse burgers weinig vertrouwen te hebben dat de staat nog kan corrigeren, want 65 procent denkt dat de publieke machten niet in staat zijn alles te bestrijden. Daarnaast heeft 73 procent meer vertrouwen in privébewaking. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Piet is een auteur die voor 't Pallieterke al heel wat jaren op de teller heeft. Voor PAL NWS brengt hij vooral nieuws aan van gebeurtenissen binnen Europa. Daarbij trekken vooral onderwerpen als migratie en vrijheid zijn aandacht.

3 gedachten over “Italië wordt steeds onveiliger, vooral voor vrouwen”

  1. Meloni is een topvrouw! Véél werk aan de winkel alleszins! Anderzijds heb ik een donkerbruin gedacht dat wij, België, NL, … meesters zijn in het manipuleren van de cijfers!?

    • Ik ging al enkele keren op fietsvakantie in Polen en een grenswacht zei mij enkele jaren geleden dat ze absoluut geen moslims mochten binnenlaten.De gevolgen zijn goed merkbaar,want zelfs in de grote steden kan je dag en nacht veilig rondlopen op straat.Dezelfde grenswacht vertelde mij ook dat zijn broer enkele jaren in Brussel werkte.Op die paar jaar werd hij al drie maal beroofd en aangevallen door…één keer raden

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen