Duitse windmolen klieft Nederlandse zeearend doormidden

Foto: Shutterstock. Duitse windmolen klieft Nederlandse zeearend doormidden

Uncategorized

Duitse windmolen klieft Nederlandse zeearend doormidden

Pieter Van Berkel

Een jonge zeearend, die gezenderd werd in het Nederlandse natuurgebied Biesbosch, is omgekomen bij een aanvaring met een Duitse windturbine. De windmolen kliefde het dier in twee. Dat schrijft Nature Today.

De roofvogel werd gevolgd met een zender. Op de ochtend 24 februari kwam het dier in een windpark in de buurt van Bremerhaven terecht. Daar wist de zeearend twee windmolens te ontwijken. Ze ontsnapte echter niet aan de rotor van de derde turbine en werd doormidden gekliefd.

De vogels vliegen gemiddeld 20 procent van de tijd op dezelfde hoogte als de rotorbladen van windturbines. Men verwacht dat meer zeearenden in de toekomst het slachtoffer zullen worden van windenergie. Zowel het aantal zeearenden als het aantal windmolens nemen immers toe in Nederland en Duitsland.

Tussen 2002 en 2019 werden in Duitsland 158 gevallen geregistreerd van zeearenden die omkwamen door een aanvaring met een windturbine.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen