Denemarken wil asielcentra buiten EU opzetten. Foto Shutterstock.

Denemarken wil asielcentra buiten EU opzetten. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Europese Commissie onderzoekt of het Denemarken kan tegenhouden asielzoekers buiten EU op te vangen

/

De Europese Commissie onderzoekt of ze iets kunnen doen tegen het plan van Denemarken om asielzoekers op te vangen in landen buiten Europa. Denemarken heeft echter een speciale status waardoor het de soevereiniteit over migratie volledig in eigen handen heeft, waardoor de EU machteloos lijkt te staan.

Enkele dagen geleden werd in het Deense parlement een wet aangenomen om asielzoekers niet meer in Denemarken, maar buiten de grenzen van de EU op te vangen. Zo zouden asielcentra worden opgezet in onder meer Egypte, Eritrea en Ethiopië. Indien de asielaanvraag van een asielzoeker er wordt goedgekeurd zullen ze in dat gastland blijven en dus niet naar Denemarken komen.

Maar de Europese Commissie is niet tevreden met die plannen van Denemarken. Zij stellen dat een dergelijk migratiebeleid regelrecht ingaat tegen het Europese asiel- en migratiebeleid. Het recht op asiel is iimmers een fundamentele Europese waarde, aldus een woordvoerder. “De Deense plannen zijn niet mogelijk onder de huidige EU-regelgeving en zijn dat ook niet volgens het nieuwe voorstel, het asiel- en migratiepact.”

De Europese Commissie is daarom nu bezig met onderzoeken of ze iets kunnen doen tegen de plannen van Denemarken, maar daar lijkt het niet op. Denemarken heeft immers bij de toetreding tot de EU een speciale status afgedwongen waarmee het volledig zelf bevoegd blijft voor migratie.Toch lijkt de EU zich daar niet zomaar bij neer te leggen. “We gaan dit diepgaand onderzoeken”, klinkt het.

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, die eerder al aangaf groot voorstander te zijn van het plan van Denemarken, reageert via Twitter op die uitlatingen van de Europese Commissie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




14 gedachten over “Europese Commissie onderzoekt of het Denemarken kan tegenhouden asielzoekers buiten EU op te vangen”

  1. Blijkbaar wil de EU nu ook al geen rekening meer te willen houden met de autonomie van een lidstaat in het algemeen en met een eerder afgesproken status in het bijzonder!

  2. De Europese Commissie is een overbodige instelling van vet betaalde ambtenaren. Het Catalaans conflict beschouwt de EC als een interne Spaanse aangelegenheid. Wel hetgeen Denemarken nu wil doen is een interne Deense aangelegenheid. Hopelijk volgen nog landen het voorbeeld van Denemarken !

  3. ook Zwitserland heeft zijn bilaterale gesprek met de EU over verdragen (i.v.m. handel) stopgezet. EU eiste dat de zwitsers zich onderwerpen aan het EU gerechtshof in Luxemburg. Hun referendum zou in de vuilbak mogen.

  4. De Conventie van Genève dateert van 1951, van een tijd dat er geen georganiseerde mensensmokkel was en dat de mogelijkheden om de halve wereld door te reizen om in Europa asiel aan te vragen zo goed als onbestaande waren. Daarom is de Conventie van Genève dringend aan herziening toe.

  5. Gelukkig doen de Denen hun eigen ding.
    Hopelijk doen ze het goed en kan het tot voorbeeld strekken.
    Ik ben ervan overtuigd dat een deftig pus back beleid, veel levens had kunnen redden. En veel miserie bespaard.
    Daarom dus the right thing to do.

  6. De EU, zoals we allemaal weten een club van in hun thuislanden gefaald hebbende “politici” (de lijst is lang, zeer lang), dient te worden opgeheven! Ze bemoeien zich met van álles: plastic wattenstaafjes, kromme komkommers, anti-slipzolen voor kappers, the green deal, Zwitserland, en nog duizenden dingen waar ze niets mee te maken hebben. En nu dus ook met Denemarken, immers de EU heeft de Frontex reddings-, ferry-, en sleepdienst opgericht. In navolging van de Brexit lijkt me een Danxit, en waarom niet meteen ook een Flemxit (Vlaanderen), op z’n plaats!

  7. Zwitserland,geen EU-land,zou zich ook moeten onderwerpen aan de EU regels,nu Denemarken,binnenkort Hongarije,de Visegradlanden en Oostenrijk en de EU staat op springen,.Als het VK goede economische cijfers neerpent is het hek van de dam.Dan zal er iets grondig veranderen.

  8. De Europese waarden? Welke waarden? De waarden om haar eigen continent, samen met de autochtone bevolking, naar de afgrond te leiden door hun asiel – en migratie beleid/waanzin?

Plaats een reactie

Delen