(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

“Is het doorbreken van het cordon de redding voor CD&V?”

Gastauteur

Wouter Bollansée is voorzitter van het Vlaams Belang in Zoersel. In deze vrije tribune schrijft hij dat zijn partij wellicht niet op de N-VA moet hopen om het cordon sanitaire te doorbreken. In de plaats daarvan kijkt hij naar de CD&V.

Men hoeft geen politiek talent te hebben om aan te voelen dat Joachim Coens niet de voorzitter zal zijn die CD&V terug naar electorale hoogte zal brengen. Wie een beetje politiek talent heeft, voelt ook aan dat de hoogdagen van de N-VA onder keizer Bart De Wever voorbij zijn. De Wever, en bij uitbreiding de N-VA dus, hebben hun afspraak met de geschiedenis gemist. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 waren er coalitiemogelijkheden-meerderheden in vele Vlaamse gemeentes tussen Vlaams Belang en N-VA. Een samenwerking toen op gemeentelijk vlak had kunnen aantonen dat gemeentes niet zouden ophouden te bestaan omdat Vlaams Belang meewerkte aan het bestuur. Deze gemeentelijke voorbeelden hadden het bewijs kunnen zijn dat een Vlaams front naar de verkiezingen van mei 2019 helemaal geen doembeeld was maar een realistisch alternatief. Maar het liep anders.

Het dictaat van keizer De Wever liet geen samenwerking met Vlaams Belang toe. Zo kon ik zelf in Zoersel ondervinden dat vele mandatarissen en bestuursleden van N-VA Zoersel bereid waren om een historische handtekening te zetten onder een voordrachtsakte met Vlaams Belang. Eén duidelijke richtlijn van De Wever aan N-VA-burgemeester Liesbeth Verstreken volstond om de hoop in vele Zoerselse N-VA-ogen te doen doven. Het zou niet Vlaams Belang worden maar Groen, oh ironie … We schreven toen verkiezingsnacht 14 oktober 2018.

Ondertussen zijn we bijna drie jaar verder en twee gemeenteraadsleden verlieten in Zoersel de N-VA, waaronder een schepen en een gemeenteraadsvoorzitter. Ze hadden genoeg van de particratie en de Groen-dictatuur die hen werd opgelegd door hun N-VA-burgemeester. Door de houding van N-VA dreigt onbestuurbaarheid in mijn gemeente.

In tegenstelling tot vele naïevelingen geloof ik nooit dat deze N-VA, zolang zijne hoogheid De Wever de scepter zwaait, de moed heeft om het cordon sanitaire te breken. Luisteren naar zijn continue heldere uitspraken hieromtrent zeggen genoeg. De ooit zo ‘rebelse Vlaamsgezinde’ partij heeft zich ontpopt tot een klassieke machtspartij, een soort van CD&V bis. Laat dit nu net niet alleen het probleem zijn voor de hardwerkende Vlaming maar ook voor CD&V. Ze zijn eigenlijk gekopieerd. Waar N-VA nog niet zolang geleden het kleine broertje was binnen het kartel met grote zus CD&V is CD&V nu nog een klein kind van stiefvader De Wever. Het kan verkeren.

Wat rest CD&V dan nog om een bestaansreden te hebben onder hun zwakke voorzitter in de schaduw van stiefvader Bart De Wever? En belangrijker voor hen, wat is de oplossing? Vijf minuten politieke moed! Als CD&V de moed heeft om het cordon te breken waardoor de Vlaming zijn stem terug wordt gehoord, wordt deze partij in één klap moediger dan heel de N-VA de laatste tien jaar tezamen. CD&V zal daar electoraal voor beloond worden omdat de Vlaming die, om een voor mij onduidelijke reden, het Vlaams Belang te rechtlijnig zou vinden dan een partij heeft waarmee echte verandering wel mogelijk is. Democratischer en Vlaamser wordt het niet.

Laat mijn gemeente Zoersel nu net een ideale testcase zijn. De Zoerselse N-VA ligt aan diggelen. Open Vld en Groen hebben binnen de meerderheid op belangrijke dossiers de laatste jaren enorm gefaald. Vlaams Belang Zoersel versterkte enorm zijn rangen en is klaar om beleidsverantwoordelijkheid op te nemen. De toekomst van Zoersel ligt in een sterk Vlaanderen en naar mijns inziens ligt de toekomst van CD&V in 5 minuten politieke moed die men moet nemen in Zoersel. Misschien moet ik Hendrik Bogaert na het zomerreces maar eens uitnodigen voor een lekkere Halse Tuimelaar, een typisch biertje uit Zoersel?

Wouter BollanséeVoorzitter Vlaams Belang Zoersel

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




15 gedachten over ““Is het doorbreken van het cordon de redding voor CD&V?””

  1. Ik ben de dictatuur van Bart De Wever, die aan politieke doet voor eigen rekening, beu en pleit daarom voor een nationale kieskring gekoppeld aan meervoudig kiesstelsel en de rechtstreekse verkiezing van de Premier (Eerste minister). Een hervorming van de kieswet moet de kiezer/burger meer inspraak geven bij het bepalen van beleidskeuzes en beleidspolitici. Het verplicht de politici bovendien om om zich te verantwoorden voor de kiezer mbt hun beleid. Exit met de dictatuur van de partijvoorzitters. Uiteraard gelden de kieshervormingen ook voor het lokale niveau. Of is het normaal dat een mandarijn uit Antwerpen zich gaat bemoeien met een coalitievorming van het lokaal bestuur in Zoersel?

  2. Wat CDV misschien nog kan redden/stabiliseren is toetreden tot het V-kamp (NVA en VB), dat betekent nu al een meerderheid in het vlaamse parlement en een ijzersterke onderhandelingspositie. Anders wenkt de vergeetput.

  3. NVA heeft CDnV opgegeten toen zij hun vlaamse ziel verkochten voor postjes, nu NVA met hetzelfde probleem begint te zitten met als gevolg dat VB zeker 8 à 9% kiezers begint over te nemen is er een kans op terugname linkervleugel NVA door moedige beslissing!

  4. Ik hoop zoals mijn naamgenoot op een scenario waarbij het cordon inderdaad doorbroken wordt, hetzij door N-VA hetzij door CD&V. Ik vrees echter dat schrik voor de Franstaligen de echte reden is waarom alle Vlaamse partijen het cordon zo scrupuleus respecteren. Een partij die het cordon doorbreekt weet immers dat ze federaal, waar de Franstaligen de lakens uitdelen, niet meer zal mogen meespelen. En aangezien op dat niveau nog steeds de echte macht uitgeoefend en de meeste centen verdeeld worden, zou het me sterk verwonderen als CD&V 1.0 de moed zou tonen die CD&V 2.0 niet lijkt te hebben. Alleen een monsterscore waardoor VB op Vlaams niveau afgetekend de grootste en op lokaal niveau hier en daar ronduit “incontournable” wordt, kan misschien iets in beweging brengen.

  5. Wouter.Laat CD&V -top gewoon links liggen.De bal ligt in hun kamp.Als zij het cordon willen doorbreken gaan ze dat doen met valse beloftes.Dan gaan wij er electoraal erop achteruit en lacht N-VA al in zijn vuistje.Enkel regeringsdeelname zal het cordon doorbreken.

  6. Wouter,begin eerst met de NVA voorstellen mee goed te keuren zodat ze de groene niet nodig hebben,ipv oppositie te voeren.Begin daar mee.Idem voor het Vlaamse Parlement en de federale.

  7. Correcte analyse. Overigens draait politiek altijd om de centen en nooit over meer democratie en inspraak voor de burger. En ja, een stem voor N-VA is, helaas met BDW, een stem tegen Vlaanderen en voor het tricolore Franstalige België. Aan het Vlaams Belang om de gemeenschappelijke Vlaamse solidariteit en identiteit te duiden over de partijgrenzen heen. Om onze Sociale Zekerheid bedreigd door de invasie van vreemde volkeren en liberale radicalen te verdedigen.

  8. Ik ben meer voor een combinatie tussen politiekers en gewone burgers. De politiek weet blijkbaar niets van wat er in ons land afspeelt als ik het nieuws wat volg. Tijd dat de gewone arme werkende mens ook zijn stem mag laten horen door bv 1/3 van de politiekers te vervangen door burgers van echt alle standen. Die dan om de 4 jaar veranderen. Zodat burgers ook kunnen stemmen in de regering dan komt er misschien nog wat terecht van belgswitch

  9. Misschien zou N-VA best beginnen met zijn communautair programma uit de diepvries te halen waarin ene Bart De Wever het in 2014 gelegd heeft. Overigens herinner ik mij dat N-VA tegen de splitsing van BHV gestemd heeft. Kan men als ex-Vlaamse partij nog lager vallen?

  10. Democratie en cordon sanitair en vrijheid keuzes en spreekrecht. Negeren van electoraal deel van andersdenkenden dmv cordon sanitair, is geen democratie en daarmee verbonden rechten. Het is schofferend en teken van machteloosheid.
    Vlaanderen/ Vlamingen, betalen voor linkse praatje, buigen hun hoofd braafjes voor Franstaligen die zelf de Fransen niet lusten en maken zich daarmee ondergeschikt aan de Waalse afgrond. Ook is Belgie zo niet alleen met Ongezonde onoplosbare
    staatsschuld bankroet zo ook staatskundig. Het enige
    Is ook binnen de EU, dat Vlaanderen zich afscheid van de Waalse Afgrond en zich richt op met eigen kracht een verbinding aangaat als zuidelijke Nederlande met de Noordelijke Nederlanden en zo een sterkere eigen onafhankelijk vuist, economisch en anderzijds kunnen maken binnen de EU en Wereld.

  11. De NVA is de zuivere afval van de verraders van de VU, en dat wist ik van in den beginne. de echte Vlaams nationalisten liepen storm naar het Vlaams blok in der tijd. De NVA heeft niet anders gedaan dan Vlaanderen uitgehold met het resultaat waar we nu inzitten. en opgescheept zitten met de VIVALDI regering. Hun keizer is op de dool, en vrijt zelfs de maffiose PS op.

Plaats een reactie

Delen