Macron. Foto Shutterstock.

Macron. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Leider Islamitische Staat in Sahara Abu Walid gedood volgens Macron

Ruben Notteboom

Adnan Abu Walid al-Sahraoui, de leider van de Islamitische Staat in de Sahara, is gedood door Franse troepen. Dat meldt de Franse president Emmanuel Macron op Twitter.

“Adnan Abu Walid al-Sahraoui, de leider van terreurorganisatie IS in de Sahara, is geneutraliseerd door Franse troepen,” schrijft de president. “Dit is opnieuw een grote overwinning in ons gevecht tegen de terreurgroep in de Sahel.” De Sahel is een gebied in het zuiden van de Saharawoestijn.

(Lees verder onder de tweet)

Abu Walid berucht in Mali en Niger

Al-Sahraoui is berucht voor aanslagen en activiteiten in het grensgebied van Mali en Niger. Zo eiste hij de verantwoordelijkheid op voor een aanval in 2017 in Niger waarbij vier Amerikaanse militairen sneuvelden. Daarnaast ontvoerde hij samen met zijn terroristen vaak buitenlanders. De Amerikaan Jeffrey Woodke wordt al sinds 2016 vermist nadat hij uit zijn huis in Niger ontvoerd werd.

Het gerucht dat al-Sahraoui was gesneuveld, ging al even rond. Nu wordt zijn dood bevestigd. Wanneer hij precies gesneuveld is of in welke omstandigheden, is onduidelijk. Macron bevestigt enkel dat hij dood is en is gedood door Franse troepen.

Frankrijk al sinds 2013 actief in de regio

Frankrijk is al sinds 2013 actief in het gebied aan het strijden tegen terrorisme. “De natie denkt aan al haar helden die stierven voor Frankrijk in de Sahel, aan de nabestaanden, aan al haar gewonden”, Schrijft Macron nog op Twitter. “Hun offer is niet tevergeefs.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “Leider Islamitische Staat in Sahara Abu Walid gedood volgens Macron”

  1. Mag de tegenpartij nu ook een aanslag plegen in Parijs op Macron? Neen uiteraard. Dit recht (voorrecht) is voorbehouden aan West-Europese staten die nog in de waan van het koloniale verleden leven. Terloops: moord is moord, etnische afkomst van de dader is onbelangrijk.

  2. Franse en Amerikaanse militairen voeren in Afrika (NIger/Mali) oorlog tegen de IS. Beiden beschuldigen elkaar van terrorisme. Niger en Mali liggen niet in Europa noch in Amerika. Dus Fransen en Amerikanen voeren een repressieoorlog tegen het verzet (IS) voor de belangen van multinationals en lokale collaborateurs. Quid het zelfbeschikkingsrecht der volkeren? Het is duidelijk dat de Westerse militairen geen krijgsgevangenen (mogen) maken en de vijand standrechtelijk ter plaatse vermoorden, wat dan wanneer een flagrante schending is van het oorlogsrecht en internationale verdragen.

Plaats een reactie

Delen