Abou Jahjah weet nog niet of Hamas-aanval misdaad tegen menselijkheid was

Dyab Abou Jahjah. Photonews

Binnenland politiek

Vivaldi keurt voorstel over ‘ecocide’ goed, N-VA en VB stemmen tegen

Simon Segers

De plenaire Kamer heeft donderdag een voorstel van resolutie van Groen en Ecolo goedgekeurd over de opname van ‘ecocide’ in het internationaal strafrecht. De Vivaldi-partijen stemden allen voor. Oppositiepartij PVDA volgde de meerderheid, maar N-VA en Vlaams Belang stemden tegen.

Ecocide wordt in het wetsvoorstel omschreven als “onwettige of roekeloze handelingen in de wetenschap dat er een aanzienlijke kans bestaat dat door die handelingen ernstige en wijdverspreide, dan wel langdurige, schade aan het milieu wordt toegebracht”. Het voorstel zou kunnen leiden tot een coalitie van bereidwillige landen die een nieuw internationaal verdrag opstellen om ecocide internationaal te vervolgen. Ook “een wijziging van het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof in Den Haag in te dienen om het nieuwe misdrijf ecocide erin op te nemen” behoort tot de mogelijkheden. Hiermee zou ecocide op gelijke hoogte staan als genocide en misdaden tegen de mensheid. 

Oorspronkelijk riep het opschrift op om ecocide ook in het Belgisch strafrecht op te nemen, maar die bepaling werd geschrapt. Wouter De Vriendt (Groen) hoopte alvast dat ecocide in de toekomst ook in het Belgisch strafrecht wordt opgenomen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

16 gedachten over “Vivaldi keurt voorstel over ‘ecocide’ goed, N-VA en VB stemmen tegen”

  1. Op zich geen probleem, maar alleen op voorwaarde 1) dat de schuldige eenduidig kan aangewezen worden en 2) dat politici die er door nalatigheid of door moedwil de hand in hebben gehad mede aansprakelijk kunnen worden gesteld, en gesanctioneerd, ook al hebben ze sindsdien hun toevlucht gevonden in de weelderige zetels van de EU(SSR).

  2. Werkt die hoogst amateuristisch in elkaar geknutseld site eigenlijk wel hier? Het gaat zo langzaam dat ik opmerkingen krijg dat ik te snel reacties plaats, ofwel dat ik door de traagheid nogmaals op de knop druk, opmerking dat ik twee keer gereageerd zou hebben, dan op terug drukken, en daarna alles verdwenen. En iets sneller modereren is ook geen overbodige luxe. Anders haken velen af.

  3. Dat klinkt alvast vaag genoeg om de nodige willekeur in te bouwen in de wet en activistische rechters het beleid in handen te geven. Afhankelijk van de kleur van de coalitie zullen infrastructuurwerken en economische exploitatie als ecocide worden vervolgd. Vage wet is slechte wet.

  4. Kerncentrales sluiten en CO² uitbrakende gascentrales openen is een goed voorbeeld van “ecocide”. Hopelijk komt dit in het strafrecht en dan kunnen we De Vriendt en nog een stelletje groene idioten achter de tralies steken.

  5. Toch een hele geruststelling dat er in dit land geen problemen zijn en mooi om te zien wat er zoal verzonnen wordt om het in de berm gevonden regerende samenraapsel bij elkaar te houden.

  6. DEVVRIENDT EN GROENE GIFKIKKERS OP SLUITEN .Wordt nog erger dan.in de 2de WO .Zijn bezig de rechtse partijenvoor schut te zetten en zelf altijd aab de macht te blijven .Ecocide. en Geocide .Bijna geen verschil volgens die groene kikkers .En.de Vivaldi stemde maar voor he dwaze decroo en cornuiten Anders valt je stelletje debiele vivaldisten uit Decroo een grotere dweil bestaat er niet .Europa word zoiets als noord korea !!!!! .

  7. Is milieuwetgeving niet voldoende? Of is het weer opbod boven opbod boven opbod boven opbod. Laten we vooral zien hoe stoer we zijn en vooral hoe moreel hoog we verheven zijn boven het plebs. Uiteindelijk moeten we echt wel bekommerd zijn om onze omgeving, maar daar hebben we hoog verheven narcisten zoals Groen! niet bij nodig.

  8. L.s.
    Indien “onwettige of roekeloze handelingen in de wetenschap dat er een aanzienlijke kans bestaat dat door die handelingen ernstige en wijdverspreide, dan wel langdurige, schade aan het milieu wordt toegebracht” een voldoende argument is, kunnen we de gehele VIVALDI regering dus aanklagen en laten veroordelen. Wat ze de voorbije 2 jaar deed en vooral niet deed ivm corona is hier toch het mooiste bewijs, niet?

  9. De gerocide van 2020 in West-Europa (geros: ouderen, caedere: doden, dus op grote schaal doden of laten sterven van oude mensen).

    Ook in België kregen met Covid besmette, zwaar zieke bewoners van rusthuizen nauwelijks medische verzorging. Ze stierven op hun kamer. Zo kwam een dierenarts (Steven Van Gucht) op TV vertellen dat het aantal nieuwe besmettingen afnam, terwijl buiten het zicht van de camera’s tot 300 mensen per dag overleden. 80 % in rusthuizen.

    Niemand werd gestraft, geen onderzoek, geen aftreden. Dus zet gerocide in het internationaal strafrecht.

Plaats een reactie

Delen