UNICEF: "Meer dan de helft van alle Oekraïense kinderen zijn op de vlucht"

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

UNICEF: “Meer dan de helft van alle Oekraïense kinderen zijn op de vlucht”

Carl Deconinck

UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, kwam vandaag met dramatische cijfers naar buiten. Kinderen maken een bijzonder groot deel uit van de groep mensen die op de vlucht is voor de oorlog in Oekraïne. Zo’n 4,3 miljoen kinderen zijn oorlogsvluchtelingen.

Sinds de Russische invasie vorige maand begon, zijn 10 miljoen Oekraïners op de vlucht. 4,3 miljoen van hen zijn kinderen. Dat is meer dan de helft van de totale Oekraïense jeugd, die 7,5 miljoen kinderen telt. De meeste kinderen zijn op de vlucht in eigen land. 1,8 miljoen andere zijn naar het buitenland gevlucht.

Catherine Russell, uitvoerend directeur van UNICEF, spreekt van een “trieste mijlpaal die blijvende gevolgen kan hebben voor de toekomstige generaties”. In het conflict werden er ook al heel wat burgers gedood. Bovendien is de tol ook zwaar voor de burgerlijke infrastructuur en de toegang tot elementaire diensten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er al zeker 52 geverifieerde aanvallen geweest op gezondheidsinfrastructuur. Daar zijn hospitalen, klinieken en ziekenwagens bij. De meest bekende aanval was de brutale Russische aanval op de kraamkliniek in Marioepol. Het Oekraïens ministerie van Onderwijs en Wetenschap spreekt van 500 onderwijsinstellingen die schade hebben opgelopen.

Gevaar voor ziektes

Volgens UNICEF hebben 1,4 miljoen mensen geen toegang tot proper water en 4,6 miljoen mensen hebben er een gebrekkige toegang toe of riskeren om afgesloten te worden. Heel wat kinderen lopen ook het risico om geen vaccinatie te krijgen tegen ziektes zoals mazelen en polio. UNICEF roept daarom op tot een onmiddellijk staakt het vuren en de bescherming van kinderen tegen het oorlogsgeweld. Ze vrezen dat het aanhouden van het conflict alleen maar meer kinderen op de vlucht zal dwingen. De organisatie probeert nu om dekens, waterzuiveringstabletten, generatoren en medisch materiaal Oekraïne binnen te krijgen. In de buurlanden werkt het via de Blue Dot-campagne aan veilige plekken voor vrouwen en kinderen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “UNICEF: “Meer dan de helft van alle Oekraïense kinderen zijn op de vlucht””

  1. Poetin kan de gedode en de gevluchte Oekraïners door Russen vervangen, wat waarschijnlijk van meet af aan zijn bedoeling is geweest. Mogen wij die omvolking ‘genocide’ noemen of gaan de EU politiekers daar weer eindeloos over bakkeleien?

Plaats een reactie

Delen