Uncategorized

De favoriete kerstfilm van Pieter Van Berkel: The Lord of the Rings

Pieter Van Berkel

Deze kerstperiode zal er veel minder menselijk contact zijn dan normaal. Misschien heeft dat toch één voordeel: u zult veel meer tijd hebben om kerstfilms te bekijken. Wij geven u daarbij graag advies. Vandaag de favoriete kerstfilm van Pieter Van Berkel.

Sommige lezers denken misschien: “The Lord of the Rings, een kerstfilm?” Toch is deze epische trilogie van Peter Jackson, gebaseerd op de boeken van J.R.R. Tolkien, het ideale kijkvoer voor de feestdagen. Naast het feit dat de drie films The Fellowship of the Ring, The Two Towers en The Return of the King in 2001, 2002 en 2003 steeds rond de kerstperiode in de filmzalen verschenen en naast het feit dat de fantasyfilms perfect aansluiten bij de kerstsfeer, zijn er ook andere goede redenen om de komende dagen The Lord of the Rings op te zetten.

Zo zijn de films en boeken waarop ze gebaseerd zijn christelijker dan je misschien denkt. Tolkien was zelf een vroom katholiek en erkende dat zijn boeken “fundamenteel religieus en katholiek zijn”. Het verhaal is ook doorspekt met christelijke symboliek en thema’s, zoals verrijzenis en opoffering. In de boeken vertrekken de reisgenoten bovendien exact op 25 december op hun queeste om de Ring te vernietigen.

De films zijn dankzij hun lengte bovendien ideaal om de covid-gerelateerde lege dagen mee door te brengen. Een tip: de verlengde versies zijn zeker de moeite en bieden in één klap twaalf in plaats van negen uur kijkplezier. De avonturen van Frodo en de rest van zijn reisgenoten spreken zowel jong en oud aan, dus bieden ze uitgelezen kans om gezellig samen met hele gezin voor de buis te kruipen.

The Lord of the Rings wordt met goede reden steevast tot de beste films aller tijden gerekend. Het is zelfs moeilijk in te beelden hoe ooit nog iets gemaakt kan worden dat aan de magie van deze films kan tippen. De politieke correctheid van de dag van vandaag zou allicht niet meer toestaan dat The Lord of the Rings in die vorm – bijna uitsluitend met blanke mannen, bijna geen vrouwen en minderheden* – gemaakt zou worden. Een filmreeks om te koesteren dus!

*met uitzondering van hobbits, dwergen en elfen

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Delen