Uncategorized

Faillissement dreigt voor kwart horecaleveranciers

Pieter Van Berkel

De Belgische horecagroothandels worden zwaar getroffen door de coronacrisis. Dat schrijft De Tijd. De financiële reserves van de sector – 150 bedrijven en ruim 7.000 werknemers – geraken uitgeput door de sluiting van de horeca. Voor zowat een kwart van horecaleveranciers dreigt het faillissement. 

Volgens bedrijfsdataverzamelaar Graydon flirt 22,1 procent van de grootste bedrijven met het faillissement als de horeca over twee weken nog altijd op slot blijft. Begin dit jaar was dit nog maar 1 procent. Voor kleine en middelgrote ondernemingen is het gevaar nog groter. 26 procent van hen dreigt de boeken te moeten sluiten. Voor de grote bedrijven is de situatie minder acuut.

Als de sluiting van de horeca aanhoudt tot eind maart dreigt het faillissement voor 24 procent van de groothandelaars en 29 procent van de kmo’s. De bedrijven in moeilijkheden hebben op dit moment 14 miljoen euro nodig om boven water te blijven. Als de sluiting voortduurt stijgt dat naar 24 miljoen euro.

“Als de eigenaars er extra geld in pompen of de horeca succesvol heropent, raken veel bedrijven uit de gevarenzone”, zegt Eric Van den Broele van Graydon. Hij wijst er tegelijkertijd op dat veel kleinere, verzwakte bedrijven overgenomen zullen worden door de grotere spelers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Delen