Uncategorized

Forum voor Democratie opgeblazen

Redactie Buitenland

In een week tijd is de partij van de flamboyante Thierry Baudet voor een groot deel ingestort. Op tamelijk laffe wijze heeft een groep binnen FvD zich gekeerd tegen de partijleider. Toch staat de basis nog vierkant achter Baudet, zo blijkt uit een opiniepeiling die zondag werd gepubliceerd.

Het kan snel gaan in de politiek. Waar Forum voor Democratie in 2019, bij de verkiezingen voor de provinciale staten en Eerste Kamer, nog als grootste uit de bus kwam, vecht de partij nu voor haar overleven. Nederland was in afgelopen dagen getuige van een hallucinant politiek schouwspel. De jongerenbeweging werd geviseerd voor het betreden van antisemitisch en homofoon terrein. En wat opviel: Annabel Nanninga keerde zich scherp tegen Baudet. Lang duurde het niet voor het woord coup viel. Gepleegd door iemand die niet alleen veel aan Baudet te danken had, maar ook, zoals beelden die uitgeverij De Blauwe Tijger verspreidde, vroeger wel wat moppen rond Joden en Mein Kampf tapte. Ook internetblogs als ‘GeenStijl’ en ‘TPO’, organen waar Nanninga in het verleden stukjes voor schreef, sprongen op de kar.

Antisemitisme

Chaos volgde. Baudet trok zich terug als lijsttrekker, maar besefte vrij snel dat sommigen in de partij hem totaal uit de partij wilden. Dit ging hem te ver en dus pleitte hij voor het uitschrijven van lijsttrekkersverkiezingen. In het volgend bedrijf stapten Nanninga en anderen uit de partij, officieel omdat Baudet zich aan antisemitische uitspraken had bezondigd. Het was de paradox van het moment: zij die de partij in brand hadden gestoken en zich tegen Baudet hadden gekant, verlieten nu zelf het schip. Van de coupplegers bleven er nog maar twee in het bestuur, voldoende om de werking te blokkeren. Volgens Baudet is het logische scenario dat ook zij vertrekken, waardoor FvD een doorstart kan maken. Een van hen, Rooken, is Europarlementslid en sowieso zeker van zijn mandaat voor de komende vier jaar.

Populariteit bij de basis

Stil blijft het ook rond dat andere Europarlementslid Derk Jan Eppink. In de jaren dat hij voor LDD hetzelfde mandaat bekleedde (2009-2014) reed hij zijn eigen koers. Gaat dit scenario zich herhalen? Zich vastklampen aan zijn mandaat lijkt in de Eerste Kamer en provinciale staten schering en inslag te zijn. Twee vrienden van Baudet, de advocaat Theo Hiddema (Tweede Kamer) en professor Paul Cliteur (Eerste Kamer) hielden, midden in het tumult, de eer wel aan zichzelf en stapten afgelopen week uit de politiek. Tot slot, twee peilingen. Door het hele gedoe zou FvD in één klap van 8 naar 3 kamerzetels tuimelen. Anderzijds zouden 94% van de gepeilde FvD-leden verklaard hebben dat Nederland nood heeft aan een politicus als Baudet, wat iets zegt over zijn populariteit bij de basis. Wordt vervolgd…

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen