Uncategorized

Islamcriticus stapt op uit Islamconferentie

Redactie Buitenland

Islamcriticus Hamed Abdel-Samad heeft ontslag genomen uit de Duitse islamconferentie. Als reden daarvoor noemt hij de weinig kritische houding van de Duitse Bondsregering tegenover radicale islamverenigingen.

“De staat slijmt met vertegenwoordigers van de politieke islam en negeert alle waarschuwingen en voorstellen van kritische stemmen”, schreef hij op Facebook. De regering wil eigenlijk geen kritiek horen op islamitische organisaties. Verder schreef hij: “Toen ik 10 jaar geleden werd uitgenodigd voor dit forum, had ik de hoop te kunnen bijdragen tot een eerlijke dialoog over de islam in Duitsland. Maar de islamverenigingen slaagden erin alle kritische stemmen, die bijvoorbeeld het thema van de radicalisering van jonge moslims of de positie van de vrouw ter sprake wilden brengen, van de agenda te schrappen”. Zo bleven alleen thema’s over die voor de maatschappij als geheel geen betekenis hebben.  Hij verwijt de verenigingen, alleen op het geld van de staat uit te zijn. En de Duitse overheid heeft geen visie wat ze van de islamitische organisaties eigenlijk willen.

Seehofer (CSU) opent islamconferentie

Abdel-Samad stelt de islamconferentie verantwoordelijk voor de opwaardering van de Turkse moskeevereniging Ditib. Het gaat om een politiek-islamitische vereniging die onder bescherming staat van Turkse president Recep Erdogan,. Ditib streeft naar een versterking van de politieke islam. Reeds jaren waarschuwt Abdel-Samad voor de invloed van radicale islamitische groepen in Duitsland. Wegens doodsbedreigingen staat hij nu onder politiebescherming.

Islamofobie strafbaar?

De Duitse Minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer (CSU), opende op dinsdag 10 november de islamconferentie. Hij vroeg imams in Duitsland mee te werken aan de strijd tegen fanatici. Eén van de thema’s dit jaar is de opleiding van Duitse imams. Zo vraagt Seehofer Turkije minder predikers te sturen. “Als moslims van Europa hun vaderland maken, komt daar best geen invloed bij van buiten”, aldus de politicus in ARD.  Toch zet hij de samenwerking met Ditib verder. Wordt ook in Duitsland ‘islamofobie’ binnenkort strafbaar?

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen