Tom Van Grieken (Belga)

Tom Van Grieken (Belga)

Uncategorized

“Politieke nalatenschap van De Wever is nul”

Pieter Van Berkel

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken reageert in Knack op de uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die een coalitie met het Vlaams Belang uitsloot. De Wever wordt een halve eeuw oud en is oppermachtig geweest, maar zijn politieke nalatenschap is nul”, zegt Van Grieken.

N-VA-voorzitter Bart De Wever liet dit weekend in de Gazet van Antwerpen optekenen dat hij nog liever zou opstappen dan een coalitie te vormen met het Vlaams Belang. In een interview met Knack reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op de uitspraken. Hij zegt niet uit zijn lood geslagen te zijn. “Hoe meer hij zulke dingen zegt, hoe meer ik gesterkt ben dat wij de garantie zijn op verandering”, zegt Van Grieken. “De N-VA zei altijd dat een stem op het Vlaams Belang gelijkstond aan een stem op de PS. Nu zegt De Wever: ‘Stem op mij, stem op de PS!’”

Van Grieken: “Politieke nalatenschap van De Wever is nul”

De Vlaams Belanger hecht naar eigen zeggen weinig belang aan de uitspraken van zijn collega-voorzitter. “Zijn eden zijn minder waard dan het papier waarop ze geschreven staan”, klinkt het. “Ik vind dat hij zijn eigen onmacht etaleert. Tien jaar lang was hij leider van een grote partij. De traditionele partijen hadden hem nodig. Die zelfzekere De Wever is nu iemand geworden die om schouderklopjes van de systeempartijen smeekt.”

Van Grieken vraagt zich af of zijn uitspraak wel “tactisch slim” is, aangezien hij zijn rechtse achterban voor het hoofd stoot. “Wie adviseert Bart De Wever eigenlijk”, vraagt Van Grieken. “Hoe harder hij verliest, hoe meer hij met de PS wil samenwerken. En dat terwijl hij zelf zegt dat Vlaanderen nog nooit zo rechts en Vlaams-nationalistisch stemde. De Wever wordt een halve eeuw oud en is oppermachtig geweest, maar zijn politieke nalatenschap is nul. Geen confederalisme, geen socio-economisch herstel, meer vervreemding. Je kan veel zeggen van Hugo Schiltz, maar hij had tenminste een nalatenschap.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Delen