Belgische politiek reageert op bestorming Capitool

Foto: Shutterstock. Belgische politiek reageert op bestorming Capitool

Uncategorized

Trump wil dat overheid alleen nog klassieke gebouwen bouwt

Pieter Van Berkel

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft een decreet ondertekend dat bepaalt dat de federale overheid alleen nog mooie gebouwen mag bouwen. In de eerste plaats wordt het gebruik van neoklassieke architectuur aangemoedigd.

“Nieuwe federale gebouwen moeten, net als de geliefde Amerikaanse monumenten, de openbare ruimte verheffen en verfraaien, de menselijke geest inspireren, de Verenigde Staten veredelen, respect afdwingen bij het grote publiek en, indien van toepassing, het architectonisch erfgoed van een regio respecteren”, luidt het in het decreet ‘Promoting Beautiful Federal Civil Architecture’.

De voorkeur wordt gegeven aan neoklassieke architectuur, geïnspireerd door de antieke oudheid of gotische bouwwerken, of andere traditionele stijlen. Een eerdere versie van het decreet zou gebouwen die niet mooi waren simpelweg verbieden, maar dat werd afgezwakt in de finale versie.

“Architectuur maakt indruk op elite, niet op het volk”

Volgens Trump werden de laatste decennia ontwerpen uitgekozen van prominente architecten zonder rekening te houden met de lokale inbreng of “esthetische voorkeuren”. “De federale architectuur die daaruit voortkwam maakt soms indruk op de elite, maar niet op het Amerikaanse volk dat door de gebouwen bediend moet worden. Veel van deze nieuwe federale gebouwen zijn niet eens zichtbaar herkenbaar als civiele gebouwen”, klinkt het.

Volgens het decreet is de Amerikaanse overheid in de jaren ’50 van de twintigste eeuw gestopt met het bouwen van mooie gebouwen, door over te schakelen naar modernistische bouwstijlen. “Op een beperkt aantal uitzonderingen na is de federale regering grotendeels gestopt met het bouwen van mooie gebouwen. In de hoofdstad is de federale architectuur een disharmonische mengeling geworden van klassieke en modernistische ontwerpen”, aldus het decreet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Delen