Parket wil dat Antwerpse politie pv opmaakt tegen Tom Van Grieken na pepperspray in VTM-studio

foto: shutterstock. Parket wil dat Antwerpse politie pv opmaakt tegen Tom Van Grieken na pepperspray in VTM-studio

Uncategorized

Antwerps parket vraagt politie proces-verbaal op te maken tegen Tom Van Grieken wegens pepperspray

Kristof Luypaert

Parket wil dat Antwerpse politie pv opmaakt tegen Tom Van Grieken na pepperspray in VTM-studio

De Antwerpse politie is gevraagd proces-verbaal op te stellen tegen Vlaams Belang voorzitter Tom Van Grieken. Dat gebeurt op uitdrukkelijk verzoek van het Antwerpse parket. Van Grieken verraste zondag in VTM-nieuws zowel de kijkers als nieuwsanker Verstraeten door een klein spuitbusje boven te halen, waarvan hij beweerde dat het pepperspray was. Pas nadat een journalist van De Morgen het parket contacteerde bevestigde parketwoordvoerder Kristof Aerts dat er gevraagd was proces-verbaal op te stellen.

Al enkele dagen brengt De Morgen een artikelenreeks rond het proces dat loopt tegen Dries Van Langenhove en nog 9 andere leden van de vereniging Schild & Vrienden. De krant doet daarbij enkele opmerkelijke onthullingen. Met name zou blijken dat Van Langenhove beschuldigd wordt van de verkoop van pepperspray, hetgeen een verboden wapen is. Ook over de andere verdachten en beschuldigingen in het dossier worden opmerkelijk veel details onthuld.

Zelf beschikt Van Langenhove nog maar recent over een volledige kopij van zijn dossier. Hij betaalde daar overigens 1.450 euro voor om het op CD-rom te ontvangen.

Van Grieken reageerde dit weekend scherp bij VTM-nieuws: “We lazen de afgelopen drie jaar alsof er een rechtse al-Qaida in de maak was, terwijl het om handel in pepperspray ging”, aldus Van Grieken. “Als dat verboden wapenbezit is, dan zal je veel mensen moeten veroordelen”.

In heel wat Europese landen is het gebruik van pepperspray wel toegestaan onder bepaalde voorwaarden maar is het geen “verboden wapen”.

Nog geen opdracht Van Grieken te verhoren

Van Grieken is ook van mening dat elke vrouw in Vlaanderen pepperspray op zak moet hebben. Zijn partij verspreidde vanmiddag ook een persbericht waarin ze aankondigt pepperspray te legaliseren.

De parketwoordvoerder bevestigde dat aan de Antwerpse politie gevraagd is een proces-verbaal op te maken met daarop een beschrijving van het misdrijf. “Daarna kunnen we nog opdracht geven om verder onderzoek uit te voeren, met bijvoorbeeld een verhoor. Maar zover zijn we voorlopig nog niet”, klinkt het.

In ieder geval lijkt de grootste uitdaging voor het parket de bewijslast. Het busje dat Van Grieken in de studio mee genomen had is niet door de politiediensten in beslag genomen. Dus er is enkel de mondelinge verklaring van Van Grieken die zelf beweerde dat het pepperspray was. Of het parket Van Grieken louter op basis van tv-beelden en een eigen verklaring zal kunnen vervolgen is nog maar de vraag.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen