Engie rekent niet langer op openhouden Belgische kerncentrales

Foto: Shutterstock. Engie rekent niet langer op openhouden Belgische kerncentrales

Uncategorized

Engie rekent niet langer op openhouden Belgische kerncentrales

Pieter Van Berkel

De Franse energiegroep Engie gaat er niet langer van uit dat de Belgische kerncentrales na 2025 nog geld zullen opbrengen. Dat schrijf De Tijd. Engie lijkt haar boekhouding op die manier in lijn te brengen met de geplande kernuitstap van de regering-De Croo.

Bij de bekenmaking van de jaarresultaten zal Engie deze week een waardevermindering van 1,9 miljard euro aankondigen op de Belgische kerncentrales. Tijdens een recent overleg tussen de Belgische regering en de top van de energiegroep zouden beide partijen akte hebben genomen van een sluiting van de kerncentrales tussen 2022 en 2025.

Kernuitstap

Engie zal de langetermijninvesteringen stopzetten en een waardevermindering incasseren die rekening houdt met de definitieve sluiting van de kerncentrales in 2025. Aanvankelijk werd nog gerekend op 20 jaar extra inkomsten voor Doel 4 en Tihange 3, oftewel 1,9 miljard euro.

Thierry Saegeman, de nucleaire directeur van het bedrijf, zei eind vorig jaar al dat Engie Electrabel niet langer zou investeren in een voorbereiding van een levensduurverlenging van de kerncentrales.

Na de ophef die na die uitspraak ontstond liet het bedrijf weten dat de piste voor een levensduurverlenging alsnog openlag. Toch lijkt dat scenario steeds meer een ‘plan B’ te worden. In principe kan de regering nog eind dit jaar beslissen om de twee jongste kerncentrales open te houden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Engie rekent niet langer op openhouden Belgische kerncentrales”

Plaats een reactie

Delen