Uncategorized

Frontex keert Hongarije de rug toe

HDG

Sedert maart 2020 is Covid-19 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitgeroepen tot pandemie. Tot dan kwamen er elke maand meer dan 60.000 nieuwe asielzoekers de EU binnen, maar sindsdien zijn in de EU allerlei strenge maatregelen van kracht.

Nu ja, streng: de eigen burgers mogen dan al half opgesloten worden, aan de dogma’s waarop de EU-moloch gebouwd is, wordt niet geraakt. De grenzen blijven wijd open staan, ook de buitengrenzen, want “al wie vervolgd wordt moet de kans krijgen asiel aan te vragen”.

En dus zitten we intussen voor de laatste maanden van 2020 opnieuw aan bijna 40.000 nieuwe asielzoekers per maand die de EU binnenstromen. Dat het in meerderheid gaat om jonge mannen die hoegenaamd niet politiek vervolgd worden, dat is voor de EU al lang geen probleem meer. Dat die jongemannen vanuit Azië ook massaal het coronavirus (opnieuw) kunnen binnenbrengen blijkbaar evenmin.

Misbruiken zijn legio

De EU beweert regelmatig dat haar grens- en kustwachtagentschap Frontex de lidstaten ‘bijstaat’ om de toevloed aan asielzoekers in te dammen, maar dat is slechts schijn. Vanuit de EU-top heeft Frontex strikte richtlijnen: elke vreemdeling die de buitengrens van de EU overschrijdt, moet de kans krijgen in de EU een aanvraag tot asiel in te dienen. Elke poging om een indringer actief af te weren of terug te sturen naar buiten de EU is een gruwelijke ‘schending van zijn mensenrechten’. Dat absurde standpunt wordt enthousiast onderschreven door de wereldvreemde rechters in Straatsburg (mensenrechten) en Luxemburg (Europees Hof).

Het resultaat laat zich raden: aan de kusten van Noord-Afrika laden misdadigers onder het oog van de spiedende EU-bewakingscamera’s wankele bootjes vol asielzoekers, telefoneren vanop het water rechtstreeks naar de EU voor ‘hulp’ en een Frontex-schip komt hen oppikken om hen naar de Europese kust te brengen. Frontex is dus in praktijk een gratis ferrydienst. En dat is precies zoals de EU het graag ziet.

België – Hongarije: 1.500 – 10

Maar er zijn lidstaten die die absurde manier van handelen blijven afwijzen. Een van de belangrijke routes voor asielzoekers vanuit Afghanistan, Pakistan en Syrië loopt over de Balkan, via Servië. In de cijfers valt het op dat Hongarije een spectaculair goede score heeft: in juni, juli en september 2020 ontving het land welgeteld 0 asielaanvragen. In augustus en oktober 2020 steeg dat aantal zowaar naar 5 aanvragen. En in december 2020 waren het er 10.  Ter vergelijking: sinds september 2020 kreeg België bijna 1.500 asielzoekers per maand erbij, samen goed voor alweer eens 6.000 nieuwkomers. Als je weet dat de opvang van 1 asielzoeker in België minstens 15.000 euro per jaar kost, is dat alweer een extra uitgave van 90 miljoen euro per jaar.

Inzake de noodzakelijke bescherming en controle van de EU-grenzen (en van zijn eigen schatkist) doet België het dus te laks en Hongarije erg goed, zou een mens dan denken, maar zo ziet de EU het natuurlijk niet. En dus werd onlangs een symbolische daad gesteld: de ocharme 40 medewerkers van Frontex werden weggehaald uit Hongarije. Want, zo klonk het, Hongarije schendt de mensenrechten van de asielzoekers door hen terug te sturen naar Servië, en “aanwezig blijven, is medeplichtig zijn”.

Essentie democratie

De Hongaren halen de schouders op. De Hongaarse minister van Justitie Judit Varga liet weten de strikte grenscontrole te blijven handhaven. “We zullen er alles aan doen om de vorming van internationale migranten-corridors te voorkomen. Hongarije kan alleen Hongarije blijven zolang de grenzen blijven bestaan.”

Ook eerdere pogingen om de Hongaren onder druk te zetten met verwijzingen naar ‘mensenrechten’ en ‘Europese waarden’ vielen in Budapest op een koude steen. “De essentie van democratie is dat de regering regeert in lijn met de wil van het volk”, zo heeft regeringsleider Viktor Orbán al herhaaldelijk verklaard. “De Hongaren willen Hongaren blijven en zolang dat niet verandert, zal ook het regeringsbeleid niet veranderen.”

Orbán geeft zo een lesje in democratische beginselen aan onze regeerders: terwijl in België de regeringspartijen wegsmelten richting 10 procent, haalt Orban en zijn partij Fidesz vlot absolute meerderheden. Bij vrije verkiezingen en met een vrije pers, overigens.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen