Na incidenten bij Capitool al 6 agenten geschorst, onderzoek tegen 29 anderen

Foto Shutterstock: Na incidenten bij Capitool al 6 agenten geschorst, onderzoek tegen 29 anderen

Uncategorized

Na incidenten bij Capitool al 6 agenten geschorst, onderzoek tegen 29 anderen

Ruben Notteboom

Na de zogenaamde ‘bestorming’ van het Amerikaanse Capitool zijn al 6 agenten geschorst zonder wedde. Tegen 29 anderen loopt nog een onderzoek. Ze zouden zich ongepast gedragen hebben en de gedragsregels hebben overtreden.

John Stolnis, een woordvoerder van de Capitoolpolitie, bevestigt dat er wel degelijk 35 agenten onderzocht worden wegens ongepast gedrag tijdens de incidenten aan het Capitool. Yogananda Pittman, de waarnemende politiechef, wil dat de agenten op een gepaste manier gestraft worden.

Capitool omsingeld en bestormd

Het incident vond plaats op 6 januari 2021. Trump gaf op die dag een speech waarin hij nogmaals beweerde dat de verkiezingen zouden gefraudeerd zijn. Tijdens zijn speech zei hij dat “we naar het Capitool zullen gaan” om “bepaalden toe te juichen en anderen net iets minder.”

Trump verliet na zijn speech de omgeving, maar de menigte verzamelde zich toch rond het Capitool. Men protesteerde daar met slogans zoals “stop the steal”. Uiteindelijk liep alles uit de hand en wisten de manifestanten het gebouw binnen te dringen.

Onderzoek FBI en onderzoek tegen politie

De politie werd overspoeld door de hoeveelheid mensen. Op sociale media doken al snel beelden op van bijvoorbeeld een agent die gekneld zat tussen de menigte en een muur. Er liep bloed uit zijn mond en hij had duidelijk veel pijn.

Die FBI opende onmiddellijk een onderzoek en probeerde zoveel mogelijk mensen te identificeren. Maar voor velen rees de vraag hoe men binnen kon dringen in het gebouw. Enerzijds zouden er te weinig agenten aanwezig geweest zijn. Anderzijds zouden enkele agenten zich ongepast gedragen hebben.

Gefaalde impeachment Trump

Eén van de geschorste agenten zou een selfie genomen hebben met enkele manifestanten. Een andere agent droeg een pet van Trump met tekst “Make America Great Again”. Hij zou aan manifestanten de weg getoond hebben. Steven Sund, het toenmalige hoofd van de Capitoolpolitie is vorige maand afgetreden.

Trump werd ook even onder vuur genomen. Volgens de Democraten had hij het volk opgehitst om het Capitool te bestormen. Ze wilden hem daarom een tweede keer afzetten in een impeachment trial in de hoop hem weg te houden bij de volgende verkiezingen. Dat is echter mislukt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen