Foto Shutterstock: Turkije arresteert honderden Koerden na conflict met PKK

Foto Shutterstock: Turkije arresteert honderden Koerden na conflict met PKK

Uncategorized

Turkije arresteert honderden Koerden na conflict met PKK

Ruben Notteboom

In Turkije zijn honderden Koerden gearresteerd na een conflict met de PKK. De PKK, de Koerdische Arbeiderspartij, is een pro-Koerdische beweging die internationaal erkend wordt als terreurorganisatie. De PKK vecht voor een onafhankelijk Koerdistan met regio’s die zich momenteel binnen de landsgrenzen van verschillende staten bevinden, waaronder Turkije.

Turkije beschuldigde de PKK ervan 13 ontvoerde Turken om het leven te hebben gebracht. De PKK ontkent dit, zij beweren namelijk dat de 13 ‘gevangenen’ om het leven gekomen zijn door Turkse bombardementen en gevechten. De Verenigde Staten houden de PKK ook verantwoordelijk voor de dood van de gegijzelde Turken.

Militaire operatie tegen PKK

Vorige week is Turkije een grootschalige militaire actie begonnen tegen de terreurorganisatie in het noorden van Irak. Het Turkse leger ontdekte de 13 lichamen in een grot in de provincie Dohuk. Onder de slachtoffers zaten enkele militairen en politieagenten. Ankara is woedend en begon meteen een onderzoek.

De politie arresteerde in het kader van dat onderzoek meer dan 700 mensen. Er zouden echter meer dan alleen PKK-geallieerde Koerden gearresteerd zijn. Zo zijn 139 mensen van de linkse, pro-Koerdische partij HDP gearresteerd. Dat werd bevestigd aan het Duitse persbureau DPA. Het gaat om verschillende districtleiders.

“PKK als excuus om Koerdische oppositie aan te vallen”

HDP-parlementslid Meral Danis Bestas veroordeelt de arrestaties van HDP-politici. Op Twitter schreef ze dat de PKK misbruikt wordt om ook HDP aan te vallen. Met andere woorden, volgens haar misbruikt Erdogan de terreurorganisatie PKK om de volledige Koerdische oppositie te viseren. Erdogan beschouwt de HDP -een volledig legale, linkse, sociaaldemocratische partij- als verlengstuk van de PKK.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen