Vlaanderen wil meer tijdelijk werklozen aan het werk

Foto: Photonews. Vlaanderen wil meer tijdelijk werklozen aan het werk

Uncategorized

Vlaanderen wil meer tijdelijk werklozen aan het werk

Pieter Van Berkel

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) wil meer mensen die langdurig tijdelijk werkloos zijn verplichten om zich in te schrijven bij de VDAB. Dat schrijft De Standaard.

Tijdelijk werklozen moeten zich na drie maanden inschrijven bij de VDAB. Tijdens de coronacrisis werd hierop een uitzondering gemaakt, zodat de tijdelijk werklozen een uitkering kunnen genieten terwijl ze niet op zoek moeten naar nieuw werk.

Hoewel de VDAB ‘intensief’ tijdelijk werklozen, dat zijn mensen die minstens drie maanden na elkaar tien dagen per maand werkloos zijn, ‘aanklampend’ moet benaderen, is er geen verplichting. In december waren 162.000 Vlaamse werknemers tijdelijk werkloos, waarvan bijna 60.000 voor minstens tien dagen.

“Verloren tijd”

Vlaams minister van Werk Crevits wil dat ‘intensief’ tijdelijk werklozen nu wel verplicht worden om zich in te schrijven bij de VDAB. Uiteindelijk zou driekwart van de langdurig tijdelijk werklozen op die manier enige tijd ergens anders aan de slag moeten gaan, of een opleiding moeten volgen.

Op het federale niveau is men met de sociale partners overeengekomen om momenteel op de helft van hen te mikken, terwijl Crevits dat dus omhoog wil naar driekwart. “Tijdelijke werkloosheid mag geen verloren tijd zijn”, aldus Crevits. “Integendeel, het is het ideale moment om een opleiding te volgen of tijdelijk een andere job te doen en de vaardigheden aan te scherpen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen