AstraZeneca-vaccinatie. Foto Photonews.

AstraZeneca-vaccinatie. Foto Photonews.

Uncategorized

België blijft vaccineren met AstraZeneca, ondanks mogelijke bijwerkingen van bloedklonters

/

Ons land zal het coronavaccin van AstraZeneca blijven gebruiken, zo werd vandaag beslist. Verschillende landen hebben het vaccineren met AstraZeneca-vaccins (tijdelijk) stopgezet omdat er mogelijks ernstige bijwerkingen zouden kunnen optreden in de vorm van bloedklonters. Volgens minister Frank Vandenbroucke is er geen reden tot paniek.

Onrustwekkend nieuws over het coronavaccin van AstraZeneca eerder vandaag. Denemarken kondigde aan het gebruik van het vaccin voor minstens twee weken stop te zetten om mogelijke ernstige bijwerkingen verder te onderzoeken. Mogelijks zou het vaccin zorgen voor problemen met de bloedstolling en veroorzaakt het op die manier bloedklonters.

“Wat de Denen doen, is moeilijk te begrijpen”

Ook Italië en IJsland kondigden na dat nieuws aan te stoppen met het toedienen van AstraZeneca-vaccins, maar dat zal ons land niet doen. De taskforce die bevoegd is voor de vaccinaties in ons land heeft vanmiddag beslist om het vaccin te blijven gebruiken. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) verdedigde die beslissing in het VRT-journaal.

“Wat de Denen doen, is moeilijk te begrijpen”, aldus Vandenbroucke. “Jammer genoeg sterven regelmatig mensen van bloedklonters. Het is niet zo dat mensen die gevaccineerd zijn met het vaccin van AstraZeneca meer last hebben van bloedstollingsproblemen. Stel dat ik aan 100.000 mensen een glas spa geef ’s avonds, en ’s morgens staan er 1.000 op met hoofdpijn, is dat dan door het glas spa? Ook als er altijd 1.000 mensen opstaan met hoofdpijn?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “België blijft vaccineren met AstraZeneca, ondanks mogelijke bijwerkingen van bloedklonters”

  1. Als 100.000 mensen een glas spa drinken ’s avonds, en ’s morgens staan er 1.000 op met hoofdpijn, is dat dan door het glas spa? Volgens mij vrij significant en ik zou die flessen Spa dan uit de winkelrekken halen. Als 100.000 mensen besmet zijn met het Corona-virus en 1.000 ervan worden ziek. Is dat dan wel zeker te wijten aan het virus?
    Zo zou men het ook kunnen stellen. Feit is dat het Astra-Zeneca vaccin blijkbaar toch heel wat bijwerkingen veroorzaakt waarvoor verder onderzoek toch nodig is vooraleer het verder toe te dienen, zeker aan ouderen.

  2. De overlijdenscijfers zijn tamelijk stabiel. Even verder nadenken geeft ons een ander beeld. Overlijdens bij woonzorgcentrabewoners zijn nagenoeg teruggevallen tot nul. Bijgevolg stijgen de overlijdens in de rest van de bevolking. Hetzelfde geldt voor de ziekenhuisopnames en de bezetting van intensieve bedden. Zelfs als het vaccin van AstraZeneca bijwerkingen heeft van vorming van bloedklonters dan is het nog beter om het toe te passen. Het risico op bloedklonters en de gevolgen ervan is onnoemelijk kleiner dan het risico van besmetting door covid-19.

Plaats een reactie

Delen