Sam Van Rooy: "Dit ruikt naar vriendjespolitiek tussen stadsbestuur en diversiteitsgoeroe Sihame El Kaouakibi"

Sam Van Rooy: "Dit ruikt naar vriendjespolitiek tussen stadsbestuur en diversiteitsgoeroe Sihame El Kaouakibi" (Photonews)

Binnenland politiek

De Wever streng voor Let’s Go Urban: “Hardst mogelijke gevolgen” bij subsidiefraude

Kristof Luypaert

Ook op de Antwerpse gemeenteraad was maandagavond het dossier rond de mogelijke subsidiefraude bij de vzw Let’s Go Urban van Open VLD-volksvertegenwoordiger Sihame El Kaouakibi het onderwerp van gesprek. Voor het eerst kwam er ook een krachtige reactie van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die kondigde alvast “de hardst mogelijke gevolgen” aan, in geval de subsidiefraude bewezen wordt. Vlaams Belang fractieleider Sam Van Rooy was het scherpst in zijn kritiek: “De voornaamste bekommernis van dit stadsbestuur moet de hardwerkende belastingbetaler zijn, die jarenlang zijn geld heeft zien verdwijnen in de zakken van El Kaouakibi.”  Vlaams Belang eist dat onterecht uitgekeerde subsidies worden teruggevorderd.

Met de diverse onthullingen die de voorbije dagen aan het licht kwamen, na onderzoek van VTM-gerechtsjournalist Faroek Özgünes nam de druk op het Antwerpse stadsbestuur toe. Waar tot hiertoe de toon vooral was “we wachten het gerechtelijk” onderzoek af, verscherpte die nu ook bij monde van De Wever zelf.

Diverse partijen vroegen zich af hoe het nu verder moet met de continuïteit van het jongerenproject. Die bezorgdheid is vooral geformuleerd vanuit de oppositiepartijen PVDA, Groen en CD&V. “Elke steen moet in dit dossier worden omgedraaid, maar we mogen niet vergeten dat LGU op zich een mooi project is”, zo stelde Nahima Lanjri namens de CD&V fractie. Ook Imade Annouri (Groen) en Mie Branders (PVDA) zaten op dezelfde lijn.

Tijd begint te dringen voor vzw LGU: nog maximaal geld voor één maand

Burgemeester De Wever herhaalde wel het standpunt van de stad, dat een beslissing over de subsidies pas zal vallen, na afloop van het onderzoek, dat de stad zelf voert. De resultaten van dat onderzoek zouden binnen twee weken klaar zijn. Uit onze bronnen blijkt voorts dat de vzw LGU slechts over middelen beschikt om de werking te garanderen tot eind april. Er staan zo’n achttal medewerkers op de pay-roll.

Binnen de coalitie lijkt men er alvast op aan te sturen in elk geval de continuïteit van het project te garanderen. De manier waarop dat precies dient te gebeuren zal nog voorwerp van discussie uitmaken. Belangrijk element is dat dinsdag de ondernemingsrechtbank uitspraak moet doen over de aanstelling van de voorlopige bewindvoerder. De kans dat die haar opdracht verlengd, en mogelijk uitgebreid ziet, is groot.

Het verslag dat is ingediend en waaruit VTM uitgebreid citeerde is dermate vernietigend voor El Kaouakibi dat het ondenkbaar is dat een rechtbank opnieuw El Kaouakibi aan zet kan brengen. De advocaten vragen dan ook uitstel omdat een van hen ziek zou zijn.

Sam Van Rooy: “Voornaamste bekommernis moet de hardwerkende belastingbetaler zijn”

Vlaams Belang-fractieleider Sam Van Rooy verweet het stadsbestuur de foute prioriteiten te hebben.

“Hier zakt mijn broek van af”, begon Van Rooy zijn betoog. “De voornaamste bekommernis van dit stadsbestuur moet de hardwerkende belastingbetaler zijn. Die zag jarenlang zijn geld verdwijnen in de zakken van Sihame El Kaouakibi.” Voor Van Rooy is de voornaamste bekommernis het terugvorderen van de onterecht uitgekeerde subsidiegelden.

“Toen ik hierover vorige maand vragen stelde in de commissie, kreeg dit stadsbestuur niet eens over de lippen dat het alles in het werk zal stellen om zoveel mogelijk onterecht verkregen belastinggeld terug te vorderen van Sihame El Kaouakibi”, ging hij verder.

“Deze politieke correctheid legt een dieperliggend probleem bloot, namelijk de blinde adoratie van de oikofobe westerling voor de zogenaamd ‘talentvolle’ maar vooral arrogante allochtoon, bij wie hij zijn zogenaamde ‘witte schuld’ wil afkopen door hem/haar te fêteren en rijkelijk te subsidiëren. De voornaamste bekommernis van dit stadsbestuur moet de hardwerkende belastingbetaler zijn, die jarenlang zijn geld heeft zien verdwijnen in de zakken van El Kaouakibi. De voornaamste bekommernis van dit stadsbestuur moet zijn het terugvorderen van de onterecht uitgekeerde subsidiegelden.”

Van Rooy vroeg zich ook luidop af hoe het mogelijk is “dat deze vrij opzichtige factuurvervalsingen in al die jaren nooit zijn opgemerkt”. Hij suggereerde alvast om Audit Vlaanderen in te schakelen om te onderzoeken of de stad zelf wel voldoende controleerde. Daarop repliceerde burgemeester De Wever: “Er zullen de hardst mogelijke gevolgen aan worden gegeven. Ik heb er ook geen enkel probleem mee om een ander auditbureau te vragen om ons intern controlemechanisme te controleren en te kijken of er iets fout is gelopen.”

Einde verhaal voor El Kaouakibi?

Waar het eerst nog om 55.000 euro ging, raakte maandag bekend dat El Kaouakibi, op twee jaar tijd 450.000 euro subsidies van Let’s Go Urban zou hebben doorgesluisd naar diverse eigen vennootschappen. Tijdens het VTM-nieuws aarzelde Özgünes alvast niet om te bevestigen dat El Kaouakibi zich persoonlijk verrijkt zou hebben. Ofschoon het door Open Vld tijdelijk geschorste Vlaams Parlementslid in alle talen haar onschuld blijft uitschreeuwen wordt haar positie binnen de partij meer en meer onhoudbaar.

Ook de voorlopig bewindvoerder kwam volgens VTM tot die conclusie: “De wijze waarop de boekhouding is gevoerd, versterkt mijn vermoeden dat de laatste jaren het financiële gewin, voor mevrouw El Kaouakibi en de met haar verbonden vennootschappen, voorop stond. Het is schrijnend te moeten vaststellen dat mevrouw El Kaouakibi klaarblijkelijk zonder veel scrupules de middelen die haar ter beschikking zijn gesteld door derden, op een dergelijke niet-aanvaardbare en verdoken wijze besteedt. Het is niet meer met de belangen van de jongeren van het Kiel voor ogen dat Sihame El Kaouakibi de laatste jaren haar activiteiten heeft ontplooid.”

Ook vreemd is dat uit het verslag blijkt dat de boekhouding van 2016 en 2017 spoorloos lijkt te zijn. De raming van 450.000 euro slaat dus enkel op de periode 2018-2020. En ook in die boekhouding blijken gaten te zitten. Mocht de boekhouding van 2016 en 2017 kunnen doorgelicht worden zouden er mogelijk “nog meer anomalieën aan het licht zullen komen”. Zo’n 9.000 documenten zouden van de computerserver zijn gehaald en nog steeds is er binnen Let’s Go Urban heel wat tegenwerking bij het onderzoek.

Ook Jambon liet zich inpalmen

De totale som aan subsidies die El Kaouakibi via Let’s Go Urban van de stad kreeg bedraagt zo’n 5,5 miljoen euro aan subsidies. Het is dus de Antwerpse belastingbetaler die wellicht het meest te klagen heeft.

Maar ook toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon bleek gecharmeerd door El Kaouakibi en haar projecten. Hij hielp haar aan royale subsidies en zorgde er met 200.000 euro bestemd voor de vzw WeloveBXL El Kaouakibi voor dat El Kaouakibi ook vaste voet aan grond kreeg in Molenbeek. Dat laatste overigens dik tegen de zin van lokale politici.

Dat de stad in het licht van deze nieuwe onthullingen nog lang samenwerkt met de vzw LGU lijkt hoe langer hoe meer onwaarschijnlijk te worden. Dat er ook vragen rijzen bij de manier waarop de controles op de ingediende facturen gebeuren ligt voor de hand.

Als de voorlopige bewindvoerder van de rechtbank dinsdag opdracht krijgt verder te werken biedt dit de stad Antwerpen de gelegenheid om op zoek te gaan naar een ‘overnemer’ voor de activiteiten van vzw LGU. De gebouwen op het Kiel zijn en blijven eigendom van de stad. En er zijn de voorbije jaren miljoenen in geïnvesteerd. De publieke stellingname van Bart De Wever tijdens de gemeenteraad laat in elk geval vermoeden dat er op het Schoon Verdiep alvast een plan B wordt voorbereid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “De Wever streng voor Let’s Go Urban: “Hardst mogelijke gevolgen” bij subsidiefraude”

  1. Na zwarte piet moeten ook de zwarte dressings het ontgelden. Alles moet terug wit, behalve de boekhouding. In de marge van het onderzoek naar de vele vzw’s en vennootschappen van Sihame El Kaouakibi valt het bovendien op dat voor geen enkele naam van die organisaties het Nederlands wordt gebruikt. Zelfs Antwerpenaar Jacob Jordaens moet een ‘house’ naast zich dulden. Let’s go Engels.

  2. In een ander stuk hier bij PALnws lees ik dat Bart Somers “Berichten over El Kaouakibi verontrustend vindt.
    Verder in dat stuk “maar ze heeft nog een toekomst in de partij” (dixit Somers)
    Mag ik daar uit opmaken dat het voor mevrouw El Kaouakibi allemaal wel “redelijk goed” gaat uitdraaien? Zijn er Open VLD (en andere) krachten aan het werk om dit te bewerkstelligen?
    Of gaat men bij Open VLD de gekende mantel der liefde over deze hele zaak gooien?

Plaats een reactie

Delen