Premier Alexander De Croo (Open Vld). Shutterstock

Premier Alexander De Croo (Open Vld). Shutterstock

Binnenland politiek

Democracy Index: “België heeft een gebrekkige democratie”

Anton Schelfaut

België staat slechts op de 36ste plaats in een ranglijst met de meest democratische landen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Democracy Index van The Economist Intelligence Unit (EIU), waarover Business AM bericht. Daarmee heeft ons land een ‘gebrekkige democratie’.

De index is een jaarlijkse evaluatie van de democratie in 167 onafhankelijke landen. Verschillende democratische aspecten krijgen daarbij een beoordeling: het kiesproces, pluralisme, het functioneren van de regering, politieke deelname, politieke cultuur en de toestand van de burgerlijke vrijheden. Op die manier wordt een score op tien punten berekend.

Met een 36ste plaats doet België het opvallend slecht. In de ranglijst moeten we onder meer Chili (17de), Kaapverdië (32ste) en Botswana (33ste) laten voorgaan. Ook de Verenigde Staten (25ste) staan boven ons land. De meest democratische landen zijn, van plaats tien naar één: Nederland, Australië, Ierland, Denemarken, Finland, Canada, Nieuw-Zeeland, Zweden, IJsland en Noorwegen.

Gebrekkige democratie

België is al jaren de status van ‘volledige democratie’ kwijt. Daarvoor is een score van 8 punten vereist, terwijl ons land slechts 7,51 scoort. Daardoor hebben we een ‘gebrekkige democratie’.

Op de meeste criteria scoort België even goed als een sterke democratie, behalve op politieke deelname. Zo is slechts 4,85 procent van de Belgische kiezers lid van een politieke partij. Bovendien zijn veel Belgen ook niet geïnteresseerd in de politieke actualiteit. De hoge opkomst tijdens de verkiezingen kan enkel verklaard worden door de opkomstplicht, maar 36 procent van de kiezers wil zijn stemrecht opgeven als dat mogelijk zou zijn. Omdat de kloof tussen burger en bestuur blijft groeien, kan er volgens de index geen sprake zijn van een sterke democratie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen