Slottekst COP28-klimaattop goedgekeurd: “Transitie weg van fossiele brandstoffen”

Woensdagochtend werd de slottekst goedgekeurd. Photonews

Cultuuroorlog

Engelse school tijdelijk dicht na protesten over Mohammed-cartoon

Anton Schelfaut

Een Engelse middelbare school is vrijdag voor de tweede dag op rij gesloten na aanhoudende protesten vanwege het tonen van een Mohammed-cartoon in de klas. De leerkracht die de spotprent liet zien, werd donderdag al geschorst. Dat schrijft De Morgen.

https://redactie.palnws.be/2021/03/protest-nabij-britse-school-nadat-godsdienstleerkracht-cartoon-van-profeet-mohammed-toont-politie-ter-plaatse/

Het ging om een tekening uit het Franse satirische blad Charlie Hebdo. De leerlingen van de Batley Grammer School in het Noord-Engelse West Yorkshire kregen de cartoon eerder deze week te zien tijdens een theologieles, tot woede van veel ouders.

Omdat er volgens hen sprake is van godslastering, kwamen ze aan de schoolpoort protesteren om het ontslag van de 29-jarige leerkracht te eisen. “Dit was een duidelijke poging om aan te zetten tot religieuze haat”, sprak een van de demonstranten. Een andere demonstrant liet via sociale media weten dat de docent “twee miljard moslims” had geschoffeerd.

Het hoofd van de middelbare school, Gary Kibble, noemde het gebruik van de cartoon “compleet ongepast” en bood zijn verontschuldigingen aan. Hij deed dat ook in naam van de jonge leerkracht. In een e-mail aan de ouders noemde hij de spotprent “erg aanstootgevend”.

“Totaal onacceptabel”

De feiten hebben in het Verenigd Koninkrijk heel wat stof doen opwaaien. Het ministerie van Onderwijs meldt in een verklaring dat “het nooit acceptabel is om docenten te bedreigen of te intimideren”. De leerkracht in kwestie is na doodsbedreigingen met zijn gezin moeten onderduiken. Dat melden Britse media.

Het staat scholen vrij om divers materiaal in het lesprogramma op te nemen, ook als dat “controversieel of omstreden” is, aldus nog het ministerie van Onderwijs. Het benadrukt wel dat er binnen het lesprogramma ook ruimte moet zijn voor wederzijds respect voor religie en geloof.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Engelse school tijdelijk dicht na protesten over Mohammed-cartoon”

  1. Hoeveel voorbeelden zijn er nog nodig om te bewijzen dat de islam hier in het Westen niet thuis hoort. Respect voor de Westerse samenleving is er niet en zal er nooit komen.

  2. “Valt UK als volgende land voor de sharia?”
    Google eens op “Sharia courts uk” Daar worden scheidingen en erfenissen geregeld. Uiteraard in het voordeel van de man, is gewoon toegelaten.

  3. Begin 21e eeuw zijn we al uitgebreid gewaarschuwd door Pim Fortuyn.
    Als ik zijn boeken nu lees – de man was een echte visionair.
    En elke dag wordt de islam sterker in West-Europa. Elke dag stromen er duizenden moslims binnen die de moderniteit afwijzen.

Plaats een reactie

Delen