EU blokkeert uitvoer AstraZeneca-vaccins naar Australië

Foto: Shutterstock. EU blokkeert uitvoer AstraZeneca-vaccins naar Australië

Uncategorized

EU blokkeert uitvoer AstraZeneca-vaccins naar Australië

Pieter Van Berkel

De Europese Unie en de Italiaanse regering hebben de uitvoer van AstraZeneca-vaccins naar Australië geblokkeerd.

De Zweeds-Britse geneesmiddelenproducent had de Italiaanse regering om toestemming gevraagd om zo’n 250.000 doses te exporten die geproduceerd werden in zijn fabriek nabij Rome. De Italiaanse regering wees dat verzoek af en kreeg de steun van de Europese Commissie.

Eind januari voerde de Europese Unie een exportcontrolesysteem in. Het mechanisme moet ervoor zorgen dat vaccinproducenten hun contractuele verplichtingen tegenover de EU nakomen, alvorens uitvoer naar derde landen kan worden goedgekeurd.

AstraZeneca schroefde het aantal geplande leveringen aan de EU in het eerste kwartaal van 2021 terug van 80 miljoen naar 40 miljoen doses. Ook in het tweede kwartaal zouden de leveringen met 50 procent worden teruggeschroefd. De vaccinproducent wijst naar productieproblemen als oorzaak.

“Wanhoop”

“Wij zijn uiteraard teleurgesteld en gefrustreerd door dit besluit”, reageert de Australische minister van Financiën Simon Birmingham. “De wereld bevindt zich momenteel op onbekend terrein, het is niet verwonderlijk dat sommige landen de regels aan hun laars lappen. Dit toont hoe goed Australië het blijft doen in vergelijking met de wanhoop van andere landen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen