Geweld tegen politie in Brussel. Foto Photonews.

Geweld tegen politie in Brussel. Foto Photonews.

Uncategorized

Geweld tegen Brusselse politie opnieuw toegenomen, politiek wijst naar politiegeweld

/

In 2020 vonden in Brussel meer dan 1.000 geweldsdelicten plaats tegen de politie. Dat is een stijging van maar liefst 14% ten opzichte van het jaar voordien. De politievakbonden hebben in het recente verleden meermaals het toenemende geweld tegen de politie aangeklaagd, maar ze vinden dat ze weinig gehoor krijgen van de politiek.

De voorbije maanden doken op sociale media verschillende filmpjes op waarin te zien is hoe politieagenten in Brussel worden aangevallen en/of in elkaar geslagen. Volgens politievakbond VSOA leeft er een gevoel van straffeloosheid en zorgt dit voor een toename in de criminaliteit en geweld tegen de politie. Statistieken geven hen nu dus gelijk.

Geweld neemt toe

Maar liefst 1.039 feiten van geweld tegen Brusselse politieagenten vorig jaar, een forse toename in vergelijking met het jaar 2019. De grootste stijging werd vastgesteld in de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene, waar met 364 geweldsdelicten een stijging van 20% genoteerd werd. Ook in de zone Brussel-Noord gaat het om een stijging van bijna 20%.

Minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Rudi Vervoort (PS) zegt het geweld tegen de politie ernstig te nemen en aan te pakken. “Voor ons is geweld tegen politiediensten zeker prioritair, daarom hebben in ons vijfjarenplan voor preventie en veiligheid al verschillende actiepunten opgenomen”, aldus zijn woordvoerster Zeynep Balci aan Bruzz.

Maar toch lijkt het kabinet van Vervoort verzachtende omstandigheden in te roepen.“We moeten de cijfers wel breder bekijken”, zegt Balci. “Er is geweld in twee richtingen. We nemen dit probleem ernstig, maar het is een even ernstig probleem dat er soms geweld van de ordediensten naar de burger toe bestaat.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen