"Homoseksuele relaties kunnen niet gezegend worden", vindt paus: Hilde Crevits (CD&V) voelt 'plaatsvervangende schaamte'

Foto: Paus Franciscus. Shutterstock. "Homoseksuele relaties kunnen niet gezegend worden", vindt paus: Hilde Crevits (CD&V) voelt 'plaatsvervangende schaamte'

Binnenland politiek

“Homoseksuele relaties kunnen niet gezegend worden”, vindt paus: Hilde Crevits (CD&V) voelt ‘plaatsvervangende schaamte’

Kristof Luypaert

Het Vaticaan heeft maandag de doctrine van de Katholieke Kerk over homoseksualiteit nogmaals duidelijk afgelijnd. Homoseksualiteit blijft een “zonde”, klinkt het. Homoseksuele koppels kunnen bovendien geen huwelijkssacramenten ontvangen. Aangezien die voorbehouden zijn aan een “onverbrekelijke verbintenis van een man en een vrouw”. Dat meldt de Congregatie voor de Geloofsleer maandag. Vlaams Minister Hilde Crevits laat op Twitter weten dat ze “plaatsvervangende schaamte” voelt bij de uitspraken van het Vaticaan.

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) voelt ‘plaatsvervangende schaamte’, bij de uitspraak van het Vaticaan, klinkt het op Twitter.

Het instituut van het Vaticaan dat over de geloofsleer gaat kreeg de vraag of de Katholieke Kerk over de mogelijkheid beschikt om de unie tussen personen van hetzelfde geslacht te zegenen.

“Nee”, klinkt het in het document. “In sommige kerkelijke kringen zijn er projecten en voorstellen voor zegeningen voor verbintenissen tussen mensen van hetzelfde geslacht”, schrijft de congregatie. Maar een zegening is enkel mogelijk indien dit gebeurt “overeenkomstig met Gods bedoelingen”.

“Omwille van die reden, is het niet geoorloofd de zegen te geven aan relaties die gepaard gaan met seksuele praktijken buiten het huwelijk (d.w.z. buiten de onverbrekelijke verbintenis van een man en een vrouw, die op zichzelf openstaat voor de overdracht van het leven)”, aldus de congregatie.

Crevits (CD&V) voelt plaatsvervangende schaamte bij uitspraak Vaticaan

Daarna herhaalt het Vaticaan de klassieke positie van de Katholieke Kerk.

“God stopt nooit met het zegenen van zijn zonen. Maar hij zegent de zonde niet en kan die ook niet zegenen”, klinkt het. “Om bovengenoemde redenen beschikt de Kerk niet – en kan het ook niet beschikken – over de bevoegdheid om verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht in te zegenen”, besluit de congregatie die onderstreept dat paus Franciscus zijn goedkeuring heeft gegeven over de tekst.

Volgens de congregatie is deze doctrine geen uiting van “een vorm van onjuiste discriminatie”, maar “eerder een herinnering aan de waarheid van de liturgie”.

Op Twitter reageerde CD&V-minister Hilde Crevits bijzonder verontwaardigd en benadrukt dat homoseksualiteit geen zonde is. “Ik voel plaatsvervangende schaamte bij de uitspraak (van) het Vaticaan. Dit moet stoppen!”

Minister Hilde Crevits reageert boos op Twitter

Een ander geluid klinkt er bij Dyab Abou Jahjah. “Wat het Vaticaan of andere religies als ‘zonde’ beschouwen, kan enkel door hen bepaald worden. Het interesseert me niet. Wat me wel interesseert, is hoe burgerrechten worden gehandhaafd binnen de rechtsstaat. En in een rechtsstaat bestaan geen zondes, wel rechten en plichten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

3 gedachten over ““Homoseksuele relaties kunnen niet gezegend worden”, vindt paus: Hilde Crevits (CD&V) voelt ‘plaatsvervangende schaamte’”

  1. Crevits zou best plaatsvervangende schaamte hebben voor de regeringen waarin haar partij CD&V zetelt
    en waar ze geen zier doet om Zondagdiensten terug te normaliseren.

  2. Ik, als Rooms-Katholiek kan niet anders dan de leider van mijn kerk groot gelijk geven!!
    Want…” De Paus is onfeilbaar “, zoals er in een Bulle wordt vermeld!
    Wat Crevits betreft: zij zou beter de misplaatste plaatsvervangende schaamte hebben over de gore linkse praat die her en der wordt uitgekraamd!! Maar dan: Geen woord daarover!
    Zij zou zich moeten schamen om als CD&V-er de Paus aan te vallen!

Plaats een reactie

Delen