Een blinde man (Shutterstock)

Een blinde man (Shutterstock)

Uncategorized

Kamer verankert rechten personen met handicap in Grondwet

Pieter Van Berkel

De rechten en vrijheden van personen met een handicap worden voortaan in de Grondwet gewaarborgd. De Kamer van Volksvertegenwoordigers keurde donderdag met tweederdemeerderheid een voorstel daartoe goed.

Verenigingen van personen met een handicap drongen al langer aan op de verankering van hun rechten in de Grondwet. Het voorstel werd eerder goedgekeurd in de Senaat en garandeert het recht van personen met een handicap op volledige inclusie in de samenleving.

Geen tegenstemmers

Uit onderzoek van Unia bleek dat zes op de tien gehandicapten verklaarden dat hun handicap een fatsoenlijke levensstandaard in de weg staat. Een even groot aandeel verklaarde dat de manier waarop anderen naar hun kijken, hen belemmert om het leven te leiden dat ze wensen.

De tekst werd aangenomen met 115 stemmen voor en 21 onthoudingen. Er waren geen tegenstemmers. N-VA en Vlaams Belang onthielden zich bij eerdere stemmingen omdat het volgens hen vooral om een symbolisch gebaar zou gaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen