Vrouw komt terecht onder politievoertuig na duw agent in burger: massaal protest na 'politiegeweld' bij coronaprotest in Den Haag

Foto: Twitter. Vrouw komt terecht onder politievoertuig na duw agent in burger: massaal protest na 'politiegeweld' bij coronaprotest in Den Haag

Uncategorized

Ongenoegen over optreden Nederlandse politie blijft

Kristof Luypaert

Bij onze Noorderburen groeit het ongenoegen over de coronamaatregelen. Sinds januari organiseren ‘Wappies’ bijna wekelijks vreedzame coronabijeenkomsten onder de vorm van een zondagse ‘koffiedrink’. Martin Van Zeelt (50), gehuwd en vader van twee kinderen was erbij.

Zondag 14 maart, op het Malieveld in Den Haag liep zo’n bijeenkomst mis. De politie greep hard in en veegde het Malieveld leeg. Op bevel van de burgemeester. Schokkende filmpjes van zware incidenten zijn intussen een half miljoen keer bekeken.  Wij spraken met een van de makers ervan.

Op een eerste filmpje, gemaakt door de broers Martin en Ronald Van Zeelt, is te zien hoe een ‘romeo’, een agent in burger, een vrouw van middelbare leeftijd tegen een aanrijdend politievoertuig duwt. “Dat gebeurde niet opzettelijk”, aldus de politie. Op sociale media was de woede over het politieoptreden er niet minder groot door. Die beelden en andere, waarbij tot bloedens toe met de wapenstok op het hoofd van een demonstrant wordt geslagen, roepen ernstige vragen op over de proportionaliteit van het gebruikte geweld.

Nederland blijkt gepolariseerd rond de coronamaatregelen. Gezagsgetrouwe burgers, door demonstranten ‘schapen’ genoemd, oordelen dat de betogers maar hadden moeten thuisblijven. Ook Thierry Baudet die met zijn partij FvD de coronamaatregelen als inzet van de verkiezingscampagne heeft gemaakt trok fel van leer tegen de disproportionaliteit van het politieoptreden. De kiescampagne van de controversiële politicus sloeg behoorlijk aan.

Op PAL NWS kan je het interview vinden van Martin Van Zeelt voor abonnees. Heeft u nog geen abonnement? Overweeg een abonnement door op deze link te klikken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen