Sihame El Kaouakibi. Foto Photonews.

Sihame El Kaouakibi. Foto Photonews.

Uncategorized

Ook andere vzw van El Kaouakibi in vizier: Binnenlandse Zaken start onderzoek naar ‘WeLoveBXL’

/

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft een onderzoek laten starten naar de subsidies die ‘WeLoveBXL’ de afgelopen jaren kreeg, ook een vzw van Sihame El Kaouakibi. Die vzw kreeg zo’n 200.000 euro subsidies, maar ook met die subsidies zou gesjoemeld zijn.

Tot nu toe focuste het onderzoek in ‘Sihamegate’ zich voornamelijk op Let’s Go Urban, een vzw van Open Vld-parlementslid en zelfbenoemd sociaal onderneemster Sihame El Kaouakibi waarmee honderdduizenden euro’s subsidies verduisterd zouden zijn. Nu komt echter ook een andere vzw van El Kaouakibi in het vizier: WeLoveBXL, een vzw om radicalisering bij jongeren te voorkomen.

200.000 euro subsidies voor We Love BXL

Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) kende die vzw zo’n 200.000 euro subsidies toe, maar ook dat geld zou niet altijd voor de werking van die vzw gebruikt zijn. Net als bij Let’s Go Urban zijn er sterke vermoedens dat dat geld gebruikt werd voor privédoeleinden van El Kaouakibi zelf, zoals de beruchte kast van ruim 3.000 euro in haar slaapkamer.

“Dat laten we door de FOD Binnenlandse Zaken onderzoeken”, bevestigt het kabinet-Verlinden aan Het Laatste Nieuws. “We willen weten wat er precies is ontvangen en welke facturen daar tegenover staan.” De vzw is vooral actief in Molenbeek, waar er naar verluidt ook al vragen waren over de grote hoeveelheid subsidies die El Kaouakibi kreeg.

“Destijds hadden veel Molenbeekse organisaties daar wel vragen bij”, stelt Rachid Barghouti, de woordvoerder van huidig burgemeester Catherine Moureaux (PS), aan HLN. “Het is heel ongewoon dat een vzw met zo’n groot bedrag opstart. Meestal werkt het omgekeerd: een organisatie begint klein, doet interessante activiteiten, en krijgt dan subsidies. WeLoveBXL bestond nog niet zo lang, toen er al sprake was van een gigantische subsidie.”

Onderzoek Bijzondere Belastinginspectie

Inmiddels blijkt het ook om nog meer geld te gaan dan aanvankelijk gedacht. Oorspronkelijk werd gesproken van 350.000 euro die verduisterd zou zijn, nu gaat het al over een miljoen. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is een onderzoek gestart, experten verwachten een ernstige financiële en juridische kater voor El Kaouakibi, maar ook voor haar bedrijven die failliet zullen gaan. “Waardoor de fiscus als eerste in de rij zal staan. Die gaan haar volledig pluimen”, aldus advocaat fiscaal recht Philippe Renier in HLN. “Maar dat wil ook zeggen, diegene die geld of subsidies gaven, dat zij hun geld ook niet meer terug zullen zien. Er zullen slachtoffers vallen, dat is zeker. De fiscus beschikt over alle instrumenten om van dit een loodzware afrekening te maken. Als dit alles blijkt te kloppen, zal ze alles kwijt zijn. Iets dat zeker tien jaar lang gevolgen zal hebben voor haar.”

De waslijst aan beschuldigingen die de BBI onderzoekt is dan ook niet mis. “Valsheid in geschriften, witwassen, fiscale fraude met valse stukken en misbruik van vennootschapsgoederen”, klinkt het onder meer. De voorlopige bewindvoerster die werd aangesteld spreekt in haar rapport van “georganiseerd bedrog”. Volgens die voorlopige bewindvoerster draaiden de activiteiten van El Kaouakibi de afgelopen jaren vooral om één ding: financieel gewin voor zichzelf en haar andere vennootschappen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Ook andere vzw van El Kaouakibi in vizier: Binnenlandse Zaken start onderzoek naar ‘WeLoveBXL’”

  1. Is Annelies Verlinden niet de zakenadvocaat die voor CD&V een rol speelde in het Arcodossier?Hier horen we ook niets meer over!Ik denk dat er veel telefoontjes zullen worden gepleegd tussen Lachaert en Coens over dit explosieve dossier.De hoofdrolspelers Somers en Rutten zijn in geen velden en wegen meer te bespeuren.De minister van Justitie en de burgemeester van Tongeren zullen wel hun nodige kanalen aanspreken om een démarche te laten doen bij gerecht te Tongeren,waar het dossier heen werd verkast.Als een zaakvoerder/burger zulke zaken uitsteekt,dan zat hij reeds geruime tijd achter de tralies.Dit stinkend potje zal met alle mogelijke middelen worden toegedekt.Wie gelooft er nog dat er hier in dit land nog scheiding van machten is?Vergeet niet dat dit principe niet uitdrukkelijk in de grondwet staat en ook niet absoluut is!

  2. Wat de heer Hugo Wils in zijn reactie schrijft, is kort en goed geformuleerd, de nagel p de kop.
    Net hoe ik er ook over denk, daarom onnodig om er nog iets aan toe te voegen.

Plaats een reactie

Delen