Sebastian Kurz. Foto Shutterstock.

Sebastian Kurz. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Oostenrijk wil 1 miljoen doses Spoetnik-V kopen in april

Ruben Notteboom

De bondskanselier van Oostenrijk en de president van Rusland hebben elkaar gesproken over het Russische vaccin Spoetnik-V. Oostenrijk wil namelijk 1 miljoen doses kopen van Rusland. Dat melden de Oostenrijkse media.

Op 26 februari belde bondskanselier Sebastian Kurz met Vladimir Poetin. Ze hebben gesproken over een mogelijke aankoop van Spoetnik-V-vaccins. Op dezelfde dag vonden er gesprekken plaats met RDIF, het Russische investeringsfonds.

“Geopolitiek is ondergeschikt aan vaccineren”

De bondskanselier van Oostenrijk, Sebastian Kurz, benadrukt dat “de geopolitieke situatie ondergeschikt is aan vaccinatie en dat enkel de veiligheid en efficiëntie van vaccins van belang is. Waar ze vandaan komen, is niet belangrijk.” Kurz vindt het vooral belangrijk dat de maatschappij terug kan keren naar het gewone leven. 1 miljoen extra vaccins zal daar zeker bij helpen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau sprak eerder ook al met Rusland over Spoetnik-V. Het vaccin is efficiënt en veilig genoeg, maar in Europa gelden ook andere voorwaarden zoals de productieomstandigheden. Daarom sloot Rusland eerder al akkoorden met Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië om zelf te produceren. Hongarije en Slovakije kochten zelfs al het vaccin. Ook Kroatië en Tsjechië zijn geïnteresseerd.

Een oplossing voor aanhoudende problemen?

Spoetnik-V zou een soelaas kunnen bieden tijdens alle problemen met leveringen van AstraZeneca. Zo werd eerder bekend dat AstraZeneca veel minder zou kunnen leveren dan eerst beloofd was. Theoretisch gezien heeft de EU voldoende vaccins aangekocht voor iedereen. Als die vaccins echter op zich laten wachten, is een extra vaccinbron geen slecht idee.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Oostenrijk wil 1 miljoen doses Spoetnik-V kopen in april”

Plaats een reactie

Delen