Vladimir Poeten en Angela Merkel - Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Vladimir Poeten en Angela Merkel - Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Poetin in overleg met Macron en Merkel over: vaccins, Navalny en Libië

Niels Geerinck

Dinsdag hebben Vladimir Poetin, Angela Merkel en Emmanuel Macron een overleg gehad. Dat gebeurde via een video call. Het overleg ging onder meer over het Russisch Spoetnik-V-vaccin, de situatie van oppositieleider Aleksej Navalny en over Libië.

Het meest belangrijk agendapunt van het overleg was het op poten zetten van een zo hecht mogelijke samenwerking, in de bestrijding van het coronavirus. Europa onderzoekt de mogelijkheid om met het Russisch Spoetnik V-vaccin te werken. Die samenwerking hangt af van het advies dat het Europees Geneesmiddelagentschap (EMA) zal geven over het vaccin. Na de aanhoudende problemen met AstraZeneca groeit de interesse in een Europees-Russische samenwerking.

Merkel en Macron uitten ook hun bezorgdheid over de behandeling van oppositieleider Aleksej Navalny. Ze benadrukten dat het Kremlin er alles aan moet doen om zijn (mensen)rechten en gezondheid te respecteren en waarborgen.

Ook het conflict in Oekraïne lag op de vergadertafel. Zo werd er opgeroepen dat Rusland het staakt-het-vuren dient te respecteren en dat het in dialoog dient te gaan met Wit-Rusland. In Libië hopen Merkel en Macron dan weer om een nauwe samenwerking met Rusland te kunnen aangaan.

Tenslotte kwamen de landen overeen om onderhandelingen met Iran op gang te trekken. Die zullen ervoor moeten gaan zorgen dat het land wederom de verplichtingen nakomt omtrent de nucleaire deal.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen