Een bord langs de weg in San Francisco, Californië. (Shutterstock)

Een bord langs de weg in San Francisco, Californië. (Shutterstock)

Uncategorized

Strenge en soepele Amerikaanse staten hebben vergelijkbare coronacijfers

Pieter Van Berkel

Verschillende Amerikaanse staten met een radicaal andere aanpak van de coronacrisis, zoals Florida en Californië, hebben toch gelijkaardige coronacijfers.

In de Amerikaanse staat Californië gelden al maandenlange strenge coronamaatregelen: maskers zijn verplicht en allerlei activiteiten worden sterk beperkt. In Florida zijn er daarentegen geen beperkingen op het staatsniveau. De gouverneur van de staats, de Republikein Ron DeSantis, heeft gemeenten zelfs verboden om mensen te beboeten die weigeren een masker te dragen.

Desalniettemin hebben beide staten gelijkaardige coronacijfers. In beide gevallen zijn er ongeveer 8.900 besmettingen per 100.000 inwoners. Ook qua aantal doden bevinden beide staten zich in de Amerikaanse middenmoot.

Er zijn ook staten die het slechter doen. Zo bevinden Connecticut en South Dakota zich allebei in de top tien van staten die het meeste coronadoden tellen. Toch hebben beide staten een radicaal andere corona-aanpak: Connecticut is streng, terwijl North Dakota bijna geen bijkomende maatregelen nam.

Eigen beweging

Volgens assistent-professor en volksgezondheidsexpert Thomas Tsai (Harvard) ligt een mogelijke verklaring in het feit dat veel mensen uit eigen beweging voorzichter zijn in staten waar de maatregelen minder streng zijn. Het omgekeerde gebeurde mogelijk in ‘strenge’ staten. “Mensen droegen daar over het algemeen vaker mondmaskers en volgden de regels op in het openbaar, maar in hun privéleven waren ze juist minder op hun hoede”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Strenge en soepele Amerikaanse staten hebben vergelijkbare coronacijfers”

Plaats een reactie

Delen