Suezkanaal wellicht nog dagen geblokkeerd door vastgelopen schip 'Ever Given'

Foto: Containerschip 'Ever Given' blokkkeert het Suezkanaal. Twitter.

Uncategorized

Suezkanaal wellicht nog dagen geblokkeerd door vastgelopen schip ‘Ever Given’

Kristof Luypaert

Het Egyptische Suezkanaal – één van de belangrijkste vaarroutes voor de wereldhandel – is donderdag nog steeds geblokkeerd door een vastgelopen schip. Dat bevestigt BELGA. Volgens kenners kan het dagen tot weken duren om het schip opnieuw vlot te trekken. Hoe het schip in die vreemde positie terecht kwam blijft voorlopig onduidelijk. Wel bevestigden Egyptische bronnen aan de BBC dat het schip vastliep tijdens een zandstorm.

De Ever Given – een gigantisch containerschip van meer dan 220.000 ton en 400 meter lang – liep dinsdagnacht vast in het Suezkanaal, en blokkeert sindsdien de scheepvaartroute tussen Europa en Azië. Vele tientallen schepen liggen aan beide kanten van het Suezkanaal te wachten tot het schip kan worden gesleept. Verwacht wordt dat er nog enige dagen hinder kan zijn voor de scheepvaart.

Het kan dagen tot weken duren voordat het schip bij het Suezkanaal is vlotgetrokken. Dat zei Boskalis-topman Peter Berdowski in Nieuwsuur.

Een team van Boskalis is onderweg naar Egypte om te helpen bij de berging. Donderdagochtend om 04.00 uur komen ze aan. Vervolgens probeert men ter plaatse zoveel mogelijk technische informatie te verzamelen over de ballast van het schip. Ook satellietbeelden kunnen daarbij van dienst zijn. “De ene ploeg vliegt, de andere ploeg is alvast aan het rekenen”, zegt Berdowski.

Het Suezkanaal in Egypte is al sinds gisteren geblokkeerd door het enorme containerschip. Aan beide kanten van het kanaal zijn intussen al lange opstoppingen ontstaan van containerschepen die geen kant meer uit kunnen.

“Je hebt te maken met een laan in het midden die tot 25 meter diep is, maar vrij snel daarna gaat het naar 15 meter, naar 11 meter, en dan nog minder naar de uiteinden toe. Het schip steekt 15,7 meter diep. Zeker aan de voorkant ligt het schip een meter op het talud.”

Bron: Twitter, Planet Labs Inc.

Onderstaande digitale kaart die we op Twitter vonden illustreert het strategisch belang van het Suez-kanaal dat werkt als een soort flessenhals. De veroorzaakte opstoppingen in het scheepvaartverkeer nemen meer en meer toe.

Bron: Twitter (onbekend): de gigantische opstoppingen veroorzaakt door de blokkade.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen