Van Ranst: “Je hebt nu in een pistool één kogeltje, en je moet zorgen dat je dat zo goed mogelijk gebruikt"

Viroloog Marc Van Ranst krijgt het AstraZeneca vaccin toegediend. (Foto: Philip Reynaers / Photonews)

Binnenland politiek

Van Ranst: “Je hebt nu in een pistool één kogeltje, en je moet zorgen dat je dat zo goed mogelijk gebruikt”

Kristof Luypaert

Vanavond in De Afspraak kreeg viroloog Marc Van Ranst, aan de vooravond van het overlegcomité, uitgebreid de gelegenheid om nog een laatste advies mee te geven aan de politici die morgen tijdens het overlegcomité voor moeilijke keuzes komen te staan. Van Ransts advies voor de politici, is zoals wel vaker het geval is, niet alleen glashelder maar ook eenvoudig. Je hebt nu in een pistool één kogeltje, en je moet zorgen dat je dat zo goed mogelijk gebruikt”
 
“Wat je moet doen is… je kan voor elk van die maatregelen. Je moet er voldoende uitpikken. Dat het werkt. Dat je die strengheid naar boven haalt. En welke je dan precies gaat verkiezen of aan de kant laten staan. Dat maakt eigenlijk nog niet zo uit”, antwoordt Vlaanderens bekendste viroloog aan presentator Bart Schols, wanneer die van Van Ranst wil weten “wat er nu moet gebeuren”.

“Het moet een pakket zijn dat werkt, want een tweede kans krijg je niet”

De finale beslissing ligt volgens Van Ranst bij de politiek: “Het is het voorrecht van de politiek om daarover te debatteren en een verantwoorde keuze in te maken.”
Maar voor Van Ranst is die keuze glashelder: “Het moet een pakket zijn dat werkt. Want een tweede kans, of een verdere kans, dat krijg je niet. Ik geloof niet in nu zeggen, we gaan nu wat maatregelen nemen, en dan hebben we nog een escalatieniveau.”

Van Ranst toont zich ook bezorgd over de gevolgen voor het draagvlak bij de bevolking. “Een niveau waar we nog naar boven kunnen gaan. Dat gaat er ook bij de mensen niet in gaan”, weet de viroloog.

Hij rondt zijn advies tenslotte af met een eenvoudige vergelijking. “Je hebt nu in een pistool één kogeltje, en je moet zorgen dat je dat zo goed mogelijk gebruikt”, besluit hij zijn betoog.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen