Barbara Pas (Vlaams Belang). Foto Twitter.

Barbara Pas (Vlaams Belang). Foto Twitter.

Uncategorized

Vlaams Belang reageert streng op Covid-Commissie

Wijnand Meeus

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat in de Bijzondere Covid-Commissie geen verantwoordelijken voor de blunders in de corona-aanpak mogen worden aangewezen. Dit meldt de partij in een persbericht. “Ten tijde van de dioxinecrisis waren duizenden dode kippen een onderzoekscommissie waard, tegenwoordig zijn duizenden dode mensen dat niet meer”, klinkt het bij Kamerfractievoorzitster Barbara Pas (Vlaams Belang).

Volgens het Vlaams Belang is het commissiewerk een ‘lachertje’ omdat er geen verantwoordelijkheden voor de blunders in de corona-aanpak mogen worden aangewezen. “En zo wordt het door sommigen ook beschouwd”, zegt ze. “De WHO stuurde haar kat naar de commissie, en oud-premier Sophie Wilmès (MR) verkiest vandaag een zoom-meeting boven een debat ten gronde ter plaatse.”

Pas begrijpt vervolgens niet dar er geen parlementaire onderzoekscommissie met de bevoegdheden van een onderzoeksrechter opgericht. Dit gebeurt normaal altijd na schokkende gebeurtenissen met sterke maatschappelijke impact. “Onderzoekscommissies opgericht na de faillissementen van Optima Bank en Sabena, of naar aanleiding van de Panamapapers”, aldus Pas. “Maar op een ogenblik dat er al tienduizend mensen aan corona waren overleden, durfde men geen volwaardige onderzoekscommissie aan. Het werd een flauw afkooksel met beperkte bevoegdheden.”

Volgens Pas is daar een zeer goede verklaring voor. “Door alle leugens en blunders, bijvoorbeeld aangaande mondmaskers en testmateriaal, vielen onnodig veel doden te betreuren”, aldus nog Pas. “De enige betrachting van commissievoorzitter Robby De Caluwé (Open Vld) is vermijden dat zijn partijgenoot Maggie De Block als verantwoordelijke voor al haar blunders zal worden aangewezen.”

“Ze lijkt vergeten te zijn dat ze premier was”

Ook N-VA uit zijn kritiek op de onderzoekscommissie, in het bijzondere op voormalig premier Sophie Wilmes (MR). “Ze lijkt vergeten te zijn dat ze premier was”, klinkt het bij Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA). “Ze heeft die handschoen niet opgenomen, ze was geen kapitein in deze woelige wateren. Ze probeerde ook voortdurend verantwoordelijkheden af te schuiven op de regio’s en de vakministers, terwijl zij het overzicht en de onbetwistbare leiding had moeten hebben.

Volgens Depoorter mistte ze vooral daadkracht en empathie die een premier waardig is. “Vandaag was dé kans om leiderschap te tonen door een grondige analyse en zelfreflectie”, sluit ze af. “Jammer genoeg heeft minister Wilmès deze kans gemist en blijkt ook in deze totaal gebrek aan vooruitziendheid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen