VRT excuseert zich voor stereotiepe grap over Aziaten in Thuis: "Flietjes van de Chinees"

VRT excuseert zich voor stereotiepe grap over Aziaten in Thuis: "Flietjes van de Chinees"

Uncategorized

VRT excuseert zich voor stereotiepe grap over Aziaten in Thuis: “Flietjes van de Chinees”

/

VRT excuseert zich voor de grap over Aziaten die vrijdag in het programma ‘Thuis’ te zien en horen was. “Flietjes van de ­Chinees”, zo klonk de nogal flauwe en stereotiepe grap, en daarover ontstond heel wat ophef op sociale media. De VRT slaat mea culpa.

Opnieuw commotie rond VRT-programma Thuis. Nadat het programma een tweetal weken geleden in het oog van de storm terechtkwam vanwege het gebruik van foie gras, is er nu een rel ontstaan omdat er een stereotiepe grap over Aziaten in de uitzending zat. Frietjes of afhaalchinees, zo werd gevraagd, waarna Femke al lachend “Flietjes van de Chinees” antwoordde.

“Ik lach niet”

Joey Kwan, bekend uit de Ketnet-serie ‘#LikeMe’, trekt fel van leer in een zes minuten durende video op Instagram. “Het was maar een grapje? Ik lach niet”, klinkt het. “Wanneer schrijvers lachen met ‘flietjes’ doet het mijn bloed koken. Je lacht namelijk met een hele etnische groep die al in een nadelige socio-economische situatie zit. Mijn ouders hebben ook een afhaalrestaurant gehad. De haatmisdrijven die mijn vader en die de rest van mijn gezin heeft moeten ondergaan ben ik niet vergeten.”

Bij VRT geven ze toe een fout te hebben gemaakt en bieden ze hun excuses aan. “Dat grapje gebeurde tijdens de opnames en is uiteindelijk door de mazen van het net geglipt”, aldus woordvoerder Hans Van Goethem aan HLN. “We vinden dit dan ook pijnlijk. Ons beleid is dat we op die zaken letten en dat liep dus fout. We leren eruit en vermijden zo’n stereotypen. Het diversiteitsteam gaat ook contact opnemen met Joey om dit uit te praten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “VRT excuseert zich voor stereotiepe grap over Aziaten in Thuis: “Flietjes van de Chinees””

  1. George Orwell en zijn “1984” waren slechts humor met datgene wat we nu allemaal meemaken met de politiek correcte terreur en de ‘woke’ waanzin. Vraag blijft hoe we deze waanzin kunnen stoppen?

Plaats een reactie

Delen