Geert Noels wil niet meer optreden als expert voor HLN na "schadelijke titel"

Econoom Geert Noels en viroloog Marc Van Ranst. Photo News

Uncategorized

Den Haag: Herman Tjeenk Willink (PvdA) is nieuwe informateur

Niels Geerinck

Herman Tjeenk Willink (PvdA) werd officieel als informateur aangesteld. De aanstelling gebeurde vanmiddag door de Tweede Kamervoorzitter Arib na overleg met de zeventien fractievoorzitters.

Willink moet de plooien in de formatie weer glad proberen te strijken. Sinds vorige week bevindt het vertrouwen zich op een absoluut minimum. Dit nadat aftredend premier Mark Rutte (VVD) toegaf gelogen te hebben over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

De nieuwe formateur is geen groentje binnen de Nederlandse politiek. Zo bezit hij ervaring als minister van Staat, is hij oud-voorzitter van de Eerste Kamer en voormalig vicepresident van de Raad van State. Hij werkte reeds als informateur voor de kabinetten Rutte I en Rutte III. Hij verliet de politiek in 2012 maar de coryfee is nu dus toch teruggebracht om de huidige formatie uit het slop te halen.

Nood aan rust en bezinning

Volgens Rutte is de VVD nu even niet aan zet. Volgens de demissionair premier moet de indiener van de motie van afkeuring nu het voortouw pakken. Die indiener was D66-voorzitter Sigrid Kaag. “Ik heb bewust opgeroepen tot een periode van bezinning en reflectie. Onze insteek is om stabiel de gesprekken te kunnen oppakken met een informateur. Het is een fase die rust moet brengen om het vertrouwen tussen de partijen te herstellen.”, zo laat Kaag (D66) weten.

Ook het CDA vindt het terugkeren van de rust in Den Haag nu vooral aan de orde is. “Ik vind het belangrijkste dat Den Haag nu eerst eens even afkoelt. En dat mensen even stoppen met kakelen en dat het proces z’n aanvang kan nemen.”, aldus CDA-voorzitter Wopke Hoekstra

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen